Staňkův velký víkend ve Spa. Pilot se vrátil do hry o triumf v F3 a kariérní posun

Životní víkend má za sebou pilot formule 3 Roman Staněk. Nepřipsal si sice druhé vítězství v sezoně, nicméně svůj monopost dovezl jezdec týmu Trident v belgickém Spa na druhé místo v sobotním sprintu i nedělním hlavním závodě. A poctivým bodovým sběrem se vrátil do boje o ovládnutí celkové klasifikace.

Jezdci F3 mají na rozdíl od pilotů formule 1 k dispozici jen devět závodních víkendů. Každá vydařená zastávka má tedy v kontextu celkového pořadí velký efekt. A to je přesně případ Romana Staňka a belgického Spa.

Talent narozený ve Valašském Meziříčí v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvil o tom, že potřebuje být na konci sezony 2022 v nejlepší trojce. Když se mu to povede, je velká šance, že vysněné královně motorsportu bude zase o něco blíže – jinými slovy velmi reálně bude ve hře jeho povýšení do formule 2. Pokud se mu to ale nepovede, s jeho kariérou bude konec, jelikož jeho otec a hlavní sponzor v jedné osobě už nechce utrácet další miliony.

Po interview se 18letý Staněk chystal na bitvy na Hungaroringu. Z víkendu v Maďarsku si však odvezl jen dva body a šance na záchranu kariéry podstatně klesly. Teď si však výrazně spravil chuť.

Na legendární trati Spa-Francorchamps v ardenských lesích těžil z toho, že v páteční kvalifikaci zajel páté místo. O den později se ve sprintu vyšvihl ještě výš, nestačil jen na Ollieho Bearmana z Prema Racing a shrábnul devět bodů. V neděli po startu vydělal na problémech Francesca Pizziho, následně dokázal předjet Olivera Goetheho a pět kol před koncem závodu se dostal na druhou pozici před vítěze páteční kvalifikace Caie Colleta. Nepodařilo se mu stáhnout jen barbadoského týmového parťáka z Tridentu Zana Maloneyho a po necelých 24 hodinách dostal do rukou znovu šampaňské a opět se na podiu postavil na druhý nejvyšší stupínek.

V klasifikaci nastává velmi zajímavá situace. Prvních pět pilotů je nyní pouhé dvě kola před koncem smrsknutých do deseti bodů. Staněk má 96, vedoucí Francouz Isack Hadjar 106. Už za týden pokračuje šampionát formule 3 v nizozemském Zandvoortu a vyvrcholí za dva týdny v italské Monze.

Po počinu v Belgii zůstával český jezdec pokorný. Ví, že se dostal znovu do hry, ale pokud výsledky v závěru nezopakuje – možná i nevylepší – byl poslední úspěch k ničemu. „Není to žádná výhra, abych byl upřímný, ale mám pocit, že jsem odvedl dobrou práci. A také tým se činil, když všechna tři auta skončila na předních místech. Ale jak jsem řekl, není to vítězství. Takže budeme dál makat a pokusíme se dostat na vrchol na Zandvoortu,“ komentoval mladík, který letos ovládl závod v Imole.

Tagy:
Formule 1 Spa-Francorchamps Belgie motorismus sport Roman Staněk Trident Formule 3 Isack Hadjar Zane Maloney