Matku jim zabil proud, vylíhla se jen díky záchranářům. Teď mají čápata z Vrchlabí nový domov

Osiřelá čápata našla nový domov.

Čápata z Vrchlabí, která přišla o matku, mají nový domov

Náročné začátky života má za sebou čtveřice čápat z Vrchlabí. Samici zasáhl elektrický proud. Díky záchranářům ze tří českých stanic se je podařilo zachránit. Jejich domovem se stala záchranná stanice živočichů Makov na Písecku. Tam se jich ujal handicapovaný čapí pár.

Stalo se to 18. dubna. Samice čápa bílého ve Vrchlabí vyletěla za potravou. Do hnízda, kde pečovala o čtyři vejce, se však už nevrátila. Zemřela v drátech vysokého napětí. Začal boj s časem.

ČTĚTE TAKÉ: Farmář pouští slepicím Mozarta. Experiment funguje, slepice snášejí čtyřikrát více vajec

„Ti čápi by se nevylíhli, protože tam zůstával jenom jeden rodič,“ sdělil ředitel Záchranné stanice živočichů Makov Libor Šejna. Vejce z hnízda musela do inkubátoru. Čtyři čápata se z nich vyklubala 5. května.

Několik dnů strávila v čapí školce s ostatními mláďaty ve stanici v Huslíku u Poděbrad. Teprve pak mohla odjet 250 kilometrů do náhradní rodiny na jih Čech. Adoptivní rodiče Johanka a Honzík, kteří jsou v záchranné stanici Makov už několik let, se vzorně starají i o tyto hladové krky. Nevlastní máma je nespouští z dohledu. Chrání je i před divoce hnízdícími čápy. Za dobu, co žijí v záchranné stanici, vychovali Johanka s Honzíkem více než 60 mláďat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prase Fešák Hubert si užívá vycházky jako pes. Být jeho otrokem je v pořádku, říká majitelka

Tagy: