
Vrcholným politikům letos vzrostou platy. Poslanci přehlasovali prezidentovo veto
Vědci tvrdí, že přišli na to, jak uvařit dokonalé vejce, píše agentura AP. Takové vajíčko má sametový žloutek v kombinaci s měkkým, pevným bílkem. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek. Vaření vejce natvrdo může vést ke žloutku připomínajícímu křídu, zatímco pomalé vaření na mírném ohni může z bílku vytvořit nedovařené želé.
Vejce jsou bohatým zdrojem živin a jejich konzumace může přispět k delšímu a zdravějšímu životu. Podle nejnovější studie australských vědců lze při pravidelné konzumaci až šesti vajec týdně snížit riziko předčasného úmrtí.
Při rozbíjení vajíčka se může objevit malá krvavá skvrnka. Nejde o neobvyklý jev, přesto vyvolává otázky, zda je vajíčko stále vhodné k jídlu. Je to známka problému, nebo ho můžeme bez obav zkonzumovat?
Na pultech obchodů se Češi mohou znovu setkat se zdražováním. A týká se to základních potravin, které jsou oblíbené mezi řadou domácností. Vyšší cenovku můžeme najít oproti loňskému prosinci u masa nebo mléka. Skokové meziroční zdražení vedle toho zasáhlo vejce, sýr nebo jablka. Nový rok totiž přináší i novou cenotvorbu. Co jsou další příčiny opětovného zdražování?
Oproti loňskému lednu zdražilo balení 10 vajec o více než třetinu, konkrétně o 37 procent. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Spotřebitelé tak kvůli vyšším cenám koukají i po nejmenší kategorii – takzvané velikosti „S“. Jak se vlastně velikost vajec určuje a jak poznat zemi původu?
Uživatele sociální sítě X znechutil rentgenový snímek, který sdílel americký lékař Sam Ghali. Podle jeho slov se jedná o jeden z „nejšílenějších rentgenových snímků“, které kdy viděl. Je na něm vidět muž, který má stehna a pánev plné larválních cyst tasemnice dlouhočlenné.
Vejce jsou oblíbenou potravinou a důležitým zdrojem bílkovin. Mohou ale obsahovat pro člověka nebezpečné bakterie, proto je třeba vejce správně upravovat a skladovat. Kterých nejčastějších chyb se lidé dopouštějí?
Dražší mléko, vejce i chleba. Slováci podle statistik platí za jídlo více než my. A to i přesto, že se u nich DPH u základních potravin od nového roku snížilo na pět procent. Ekonomové upozorňují, že zdražení u nás – v porovnání s ostatními státy V4 – nebylo tak hrozné.
Plošné zlevňování základních potravin jen tak nečekejme. Spotřebitelé si budou muset zvyknout na vyšší ceny másla, mléka nebo vajec. Hlavním důvodem je celospolečenský tlak na zmírnění podmínek v chovech, který však s sebou nese větší náklady a náročnost. Ty nakonec zaplatí běžní lidé v koncových cenách. V článku se můžete podívat na celkový přehled potravin, které ke konci roku zdražovaly.
Spotřebitelské ceny v Česku v prosinci meziročně stouply o rovná tři procenta, inflace tak zrychlila z listopadových 2,8 procenta. Ceny pro spotřebitele se zvýšily nejvýrazněji od prosince 2023. Vliv na to měly ceny potravin a bydlení. Meziměsíčně ceny klesly o 0,3 procenta. Za celý loňský rok průměrná míra inflace činila 2,4 procenta, což bylo nejméně za šest let. V roce 2023 byla průměrná inflace 10,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Přestože podle expertů můžeme na ceny potravin, které jsme tu měli před třemi lety, zapomenout, letos jsme přece jen zažívali zlevňování. Dolů šly třeba ceny mouky, cukru a od poloviny roku i brambor. Naopak výrazně zdražilo máslo a vejce. A zlevňování rozhodně nemáme očekávat ani v příštím roce. Podle ekonomky Jany Matesové by se jak média, tak veřejnost měli zaměřit na to, kdo z této situace nekale profituje.
Dva samci tučňáka brýlového v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem odchovali své první mládě. Samci, kteří tvoří pár, adoptovali vejce jiného páru. Sdělil to mluvčí dvorské zoo Michal Šťastný. Dvojice mladých samců tučňáka ve stejnopohlavním svazku žije v Safari Parku Dvůr Králové druhou sezonu.