Státní zástupkyně: Střelec z pražské filozofické fakulty netrpěl duševní poruchou

Motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl dán duševní poruchou. S odvoláním na zjištění znalkyně-psycholožky to při čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru uvedla státní zástupkyně Jana Murínová. K dřívějším informacím, že se střelec v minulosti léčil na psychiatrii, žalobkyně poznamenala, že ne každý člověk, který vyhledá pomoc psychiatra, je nemocný.

„Pachatel nebyl postižen duševní poruchou,“ řekla Murínová. Jakmile bude posudek dokončený, znalkyně je podle ní připravena závěry zveřejnit a obhájit je. Murínová v této souvislosti žádala o trpělivost. Na jednání výboru dorazili i rodinní příslušníci obětí střelby.

Dále čtěte: Léčil ho psychiatr. Přesto dostal střelec z FF zbrojní průkaz, tvrdí zdroj. Co říkal ve škole?

Znalkyně zpracovává podle státní zástupkyně psychologický profil pachatele. Vedle kriminalistických postupů má pomoci k určení pachatelova motivu. „Jdeme hluboko do historie jeho života,“ řekla Murínová.

Při střelbě na fakultě v centru Prahy přišlo loni před Vánoci o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. S pachatelem souvisely také vraždy v Klánovickém lese a ve středočeské Hostouni.

Vyšetřování nadále pokračuje. Proto podle Murínové nelze podávat žádné konkrétní, ale jen obecné informace. Základní lhůta pro vyšetřování je půlroční. Vojtěch Motyka z pražské policie uvedl, že policisté o její prodloužení ještě nežádali.

Schůzi výboru nechali svolat poslanci opozičního hnutí ANO v souvislosti se snahou zřídit k postupu policie vyšetřovací komisi. Vystupující z řad pozůstalých vyslovili na vznik komise různé názory. Jeden z nich soudil, že by komise byla politická. „Setkali jsme se jako pozůstalí a většina řekla, že si tuto komisi nepřeje,“ uvedl. „Buď poslanci dopředu nevěří vyšetřování, nebo si počkají a pak se rozhodnou, zda komisi budou chtít,“ dodal.

Další z pozůstalých vznik komise podpořil. Tázal se například na to, proč policie nezajistila i hlavní fakultní budovu na náměstí Jana Palacha, kde se střílelo, jako to udělala v případě jiné budovy v nedaleké Celetné ulici. „Kdyby hlavní budovu vyklidili, tak by brácha žil,“ uvedl. Tragédii podle něj šlo zabránit.

Zaorálek: Zasahující policisté za nic nemohou

Na jednání výboru dorazil také bývalý ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek, který na fakultě v době střelby přednášel. „Policisté, kteří tam byli, dělali, co mohli. O tom to vůbec není,“ uvedl. Otazníky jsou podle něho kolem vedení a řízení operace.

„Otázky zodpovězeny budou. My chceme také, aby se to objasnilo,“ zdůraznil předseda výboru Pavel Žáček (ODS). Policejní zásah stále prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jedna z pozůstalých vyjádřila přesvědčení, že řada obětí střelby mohla být zachráněna. Ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) vytkla nedostatek empatie, Rakušan se proti tomu ohradil.

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová v závěru jednání neprosadila návrh, podle kterého by bezpečnostní výbor zřízení vyšetřovací komise plénu doporučil. Koaliční poslanci, jichž byla většina, se hlasování zdrželi nebo byli proti. Výbor naopak přijal usnesení přednesené Petrem Letochou (STAN), v němž podpořil „řádné a úplné“ vyšetření události a co nejširší informování o jeho závěrech v co nejkratším možném termínu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řádění střelce z fakulty mohlo skončit hůř. Měl špatné náboje, vysvětlil policejní instruktor

Tagy:
policie vyšetřování střelba oběti Lubomír Zaorálek Vít Rakušan střelec státní zástupce policejní zásah pozůstalí vyšetřovací komise Pavel Žáček Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Petr Letocha Jana Vildumetzová filozofická fakulta střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Jana Murínová