Otrlá svědkyně poskytla vrahovi sex, vedle se vařila mrtvola. Štoček popsal brutální případ

Bývalý kriminalista Jan Štoček byl hostem pořadu Fight Cast One

Jan Štoček zavzpomínal na svědkyni, kterou nevyděsily ani mrtvoly

Přes třicet let vyšetřoval ty nejzávažnější zločiny. Svou prací se zařadil mezi největší legendy české kriminalistiky. „Byly doby, že jsme dělali 67 vražd ročně,“ prozradil v pořadu Fight Cast One bývalý vyšetřovatel Jan Štoček, jenž byl například u odhalení Orlických vražd nebo dopadení Ivana Roubala. Jeden z nejbrutálnějších případů ale skončil vařením a pečením oběti, čemuž přihlížela i chladnokrevná svědkyně.

Na dotaz, která z vražd, jež vyšetřoval, byla nejbrutálnější, Jan Štoček odpovídá: „Všechny jsou brutální.“ Nicméně jeden případ byl skutečně mimořádně surový.

Homosexuální pár pozval k sobě do bytu dva teenagery. Chvíli s nimi dokonce žili, ale pak došlo k promyšlené dvojnásobné vraždě. Nic ale neproběhlo úplně tak, jak podle plánu mělo. Mladíci hodili první oběti během koupele do vany vařič. Došlo však k vyhození pojistek a muž ve vaně útok přežil. Následovala potyčka, kdy se agresorům podařilo oběť zpacifikovat úderem vázou. Druhý muž byl pak udušen polštářem na lůžku.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se z člověka stane vrah. Bez lítosti je z projektů největší, říká šéf Vězeňské služby

Zvláštní byl ale způsob likvidace těl. „Jeden byl vyučený kuchař, no tak ho nic jiného nenapadlo… Rozřežeme to, uvaříme, upečeme, rozdrobíme do záchodu a kosti zakopeme,“ zavzpomínal bývalý vyšetřovatel Jan Štoček v pořadu Fight Cast One.

Mladíci tedy začali likvidovat těla obětí. Postupem času ale zjistili, že je takový způsob velmi pomalý a nepraktický. Několikrát například i ucpali toaletu. Během toho, co vařili a pekli první oběť, druhé tělo se začalo rozkládat v peřiňáku a po bytě se začal linout silný zápach. V tomto období si vrazi pozvali do bytu ženu, kterou už nějakou dobu znali, a se vším se jí svěřili. Dokonce jí ukázali, co v kuchyni vaří.

Když se vaří hlava

„Hlava a nějaké části. Stehno snad,“ vzpomíná Štoček na to, co svědkyně v hrnci na plotně uviděla. „Jo, ta paní mě taky zarazila. Já už slyšel leccos, ale… Předpokládal bych, že okamžitě bude, byť bosa třeba, z toho bytu utíkat, když tohle vidí. Cejtila ten smrad. Když se vaří hlava, je to vždycky smrad,“ uvedl slavný vyšetřovatel a upřesnil, kdy takový proces při své praxi zažíval. „Když potřebujete na soudním lékařství vypreparovat lebku, tak se tam vaří… Dnes už je tam na to odvětrávání, ale byly doby, kdy tam moc odvětrávání nebylo a vařila se tam hlava, aby z ní šlo oddělit tkáně.“

Každopádně s tak chladnokrevnou svědkyní se Štoček do té doby nesetkal. „Musela cítit smrad. Když nadzvedl poklici, tam se vařila hlava, to už je přece jenom silný kafe. Nadzvedl peřiňák, tam byl další mrtvý. A ta paní tam ještě poskytla nějaké sexuální služby tomu hlavnímu pachateli. A nějak jí nevadilo, že pod nimi je mrtvola a vedle se vaří další.“

Svědkyně navíc vrahům dál pomáhala. „Hned vymýšlela, co všechno se zpeněží. Ona pak organizovala nějakou firmu, která vykupuje piana… Ta byla přičinlivá,“ konstatuje zkušený bývalý kriminalista. „Soud ji za to docela dost honoroval. Mám za to, že dostala sedm let.“

Pachatelé byli odsouzeni na 25 a 15 let. Celý případ Štoček dopodrobna popisuje ve své knize Vrah je v každém z nás.

Tagy: