Osm příběhů, stejný zločin. Pořad Bez lítosti přináší osobní zpovědi nejhorších vrahů v Česku

Bez lítosti

Krimi dokureality Bez lítosti právě teď na prima+

Takřka 50 osob si v České republice odpykává doživotní trest. Věznění do konce života je ten nejpřísnější verdikt, který má justice k dispozici, a uděluje se pouze těm, jejichž činy šokovaly veřejnost svou nepochopitelnou brutalitou. Jak se tito lidé stali nejobávanějšími zločinci ve své zemi? Jsou to kruté děti na okraji společnosti, nebo je zlo neoddělitelnou součástí jejich osobnosti? Nejděsivější zločiny v Česku, zpovědi osmi vrahů bez příkras, odhalení jejich nynějšího života a šokující slova vyšetřovatelů. To vše nabídne pořad Bez lítosti, už 21. června na prima+.

Osm příběhů – sedmi mužů a jedné ženy. Od jejich dětství až po moment, kdy byli usvědčeni z nejhoršího zločinu: vraždy. Pořad Bez lítosti nabízí přímou zpověď Michelle Sudků, Juraje Kučeráka, Josefa Kotta, Lukáše Kopeckého, Rudolfa Fiana, Tomáše Víta, Jaroslava Stodoly a Miloslava Širůčka. K případům, jež je „proslavily“, promluvili i vyšetřovatelé hrůzných zločinů. Každý díl je směsicí zpovědí vrahů, vzpomínek policistů a fotografií s videi z míst činu.

Michelle Sudků, vražedkyně ze Smíchova

Nekrofilní sadistka, která se nebojí mluvit o zabíjení a znásilňování psů a koček, natož o tom, jak uprostřed dne v pražském nákupním centru ubodala nevinnou ženu. A to jen proto, aby lékařům dokázala, že je nepříčetná a měla by být v psychiatrické léčebně. Z okamžiku vraždy navíc pocházejí záznamy z průmyslových kamer. Vyslechla si rozsudek odnětí svobody v délce 30 let, následně půjde do detence.

Juraj Kučerák, vrah se sekerou

Narodil se v romském slumu na Slovensku, brzy však skončil v dětském domově. Když bylo Kučerákovi 18 let, odjel do Karviné – hornického města na severní Moravě – kde žila část jeho rodiny. Následně bydlel u svého strýce. Zaútočil na něj sekerou a zranil ho, následně skončil ve vězení.

Po propuštění napadl náctiletou dívku, s níž měl údajně chodit. Jeho agrese vyvrcholila hádkou opět se strýcem, tentokrát ho však v opilosti sekerou zavraždil. Tělo muže schoval do sklepa, s pozůstatky žil celý měsíc. Jeho posledním činem bylo napadnutí známého kvůli penězům – opět sekerou. Za dvojnásobnou vraždu si vysloužil doživotní trest.

Josef Kott, 26 hodin hrůzy

Původem z dobré rodiny, dnes doživotně odsouzený Kott pracoval u pohraniční stráže. Později patřil k ochrance na Hradě, kdy střežil tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka. Jeho život se ale záhy zvrtl a Kottovy kroky vedly za mříže. Ve vězení se seznámil s Michalem Kutílkem, spřátelili se.

Když se v roce 1990 dostali díky amnestii na svobodu, nikdo nečekal, co se o pár týdnů později strhne. Dvojice během 26 hodin zavraždila čtyři lidi, a to včetně dvou šestnáctiletých dívek. Co přesně se však tehdy stalo, je dosud záhadou.

Lukáš Kopecký, vrah maturantky

Bývalý profesionální boxer s vášní pro zločin a dívky. Ačkoliv byla jeho partnerka těhotná, Kopeckému to nezabránilo mít poměr s jinou ženou, její bývalou spolužačkou. Právě se svou 19letou milenkou se Kopecký dostal do hádky, údajně kvůli tomu, že chtěla jejich vztah prozradit.

V zápalu boje začal dívku škrtit a myslel si, že ji usmrtil. Po chvíli se však začala probouzet – a tak jí Kopecký zasadil několik ran nožem do krku, čímž jí málem uřízl hlavu. Vyslechl si rozsudek 25 let za mřížemi, výjimečný trest.

Rudolf Fian, „metanolák“

Ačkoliv nikoho vlastníma rukama nezabil, nese vinu za smrt zhruba 50 lidí v „metanolové kauze“ před deseti lety. Údajně to byl on, kdo vynalezl smrtící směs etanolu a metanolu. Za své konání byl odsouzen na doživotí. V pořadu Bez lítosti poprvé promluvil s novináři a na kameru.

Tomáš Vít, nejmladší doživotně odsouzený

Problematický teenager, který určitý čas žil na ulici. Bylo mu pouhých 18 let, když brutálně zavraždil kladivem a nožem dva své sousedy – 95letého muže a 89letou ženu. Důvod? Údajně mu odmítli dát lék proti bolesti, když ho v důsledku vykouření nového modelu marihuany strašně bolela hlava. Je nejmladším člověkem odsouzeným v Česku na doživotí.

Jaroslav Stodola, vrah z lásky

Nejznámější sériový vrah v České republice. Jak sám o sobě říká, není moc chytrý. Ještě předtím, než se stal nechvalně známým vrahem, skončil ve vězení za krádeže a výtržnosti. Následně potkal svou bývalou sousedku – Danu – a zamiloval se. Dvojice se vzala a stala se postrachem starých lidí.

Manželce se nechtělo pracovat, a tak pár přepadal a později vraždil seniory v okolí svého bydliště, o nichž věděli, že mají peníze. Stodola oběti vraždil – stal se rukama a Dana hlavou všech „operací“. Dohromady dvojice zavraždila osm lidí. Když byli zatčeni, Stodola se nejprve snažil vinu brát pouze na sebe. Poté, co se dozvěděl, že se na něj manželka snaží hodit vraždu, kterou sama spáchala, otočil a policii přiznal, jak se vše odehrálo. Usmrtil sedm lidí, dostal doživotí.

Miloslav Širůček, vrah své vlastní rodiny

Napjaté vztahy v rodině vyústily v trojnásobnou vraždu. Zloději aut Miloslavovi bylo pouhých 25 let, když zastřelil svého otce, mladšího bratra a matku – kterou však podle svých slov miloval. Tři dny žil v domě s jejich mrtvolami, následně šel na policejní stanici a ke všemu se přiznal. Byl odsouzen na doživotí.

Všechny díly projektu Bez lítosti můžete již nyní sledovat na prima+.

Tagy:
zranění Slovensko vražda trest vězení doživotí rozhovor vrah oběti výjimečný trest TV pořady Gustáv Husák Česko sekera Michelle Sudků Jaroslav Stodola Pohraniční stráž Josef Kott Rudolf Fian Prima+ Bez lítosti Juraj Kučerák Lukáš Kopecký Tomáš Vít Miloslav Širůček