Stonjeková: Růst rodičovského příspěvku je vládní schizofrenie a PR. Nekoncepční, řekl Leinert

Komentátorka Karolína Stonjeková a komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS

Komentátoři o rodičovském příspěvku či zdanění nadnárodních korporací

Zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun vnímám jako snahu vlády vylepšit si PR, protože je zoufale nepopulární a podle posledních průzkumů jí nevěří ani její voliči. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekla komentátorka Karolína Stonjeková. Daná změna je podle komentátora Hospodářských novin Ondřeje Leinerta ukázkou naprosté nekoncepčnosti vládní koalice. Rodičovský příspěvek se zvýší na 350 tisíc korun zřejmě od ledna 2024. Podle vládní novely, kterou v úterním úvodním kole podpořila Sněmovna, se bude nárůst týkat dětí narozených od začátku příštího roku.

Měsíční navýšení při 2,5 letech trvající rodičovské bude o 1 700 korun. „Rodinám by určitě více pomohlo, kdyby například kojenecké vody či pleny byly v nižší daňové sazbě,“ uvedla Stonjeková s odkazem na vládní konsolidační balíček, dle kterého mají tyto položky být ve vyšší sazbě DPH.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Rozpočet je plný podvodů, úspory zůstaly v říši snů. Nepravda, oponovala Kovářová

Celé zvyšování rodičovského příspěvku je podle Leinerta ukázkou vládní nekoncepčnosti. „Čekal bych, že to bude více promyšlené. Působí to jako narychlo vytvořený pokus, na kterém není ani uvnitř koalice shoda, rodinám něco vrátit,“ zkritizoval novelu komentátor. Dodal však, že i tak je to možná lepší než nic.

Vládní schizofrenie

Vládní nekoncepčnost by se dle Stonjekové dala nazvat až jistou schizofrenií. „Na jednu stranu nám vláda vykládá, jak šetří, a teď – v době všeobecného šetření – navyšuje rodičovský příspěvek,“ uvedla Stonjeková. Zároveň upozornila že všechny peníze, které vláda občanům dá, si od nich zase vybere zpátky. „Vnímám to jako snahu vlády vylepšit si veřejný obraz v době, kdy je zoufale nepopulární,“ zhodnotila.

Zvýšení příspěvku až pro rodiče, jejichž děti budou narozené v příštím roce, se navíc nelíbí ani jednomu z komentátorů. „Mělo by to být nějakým spravedlivějším způsobem. Vždy se to nějak musí vyřešit, ale tohle je podobné jako dary prvním novorozeňatům narozeným v novém roce,“ konstatoval Leinert s tím, že takové závody jsou absurdní a mělo by to být nastaveno jinak.

Tagy:
CNN Prima NEWS vláda rodičovský příspěvek Ondřej Leinert Poslanecká sněmovna ČR Karolína Stonjeková