Schillerová: Rozpočet je plný podvodů, úspory zůstaly v říši snů. Nepravda, oponovala Kovářová

Alena Schillerová (vlevo) a Věra Kovářová

360° 29.8.2023

Vláda pouze zvedá daně a avizované šetření je v nedohlednu, pustila se v pořadu 360° Alena Schillerová (ANO) do pětikoalice a jejího konsolidačního balíčku. Současný rozpočet je podle ní navíc plný „účetních triků a podvodů“. Podle Věry Kovářové (STAN) se jedná o nepravdivá nařčení. Slibované úspory se prý mají promítnout v návrhu rozpočtu na nadcházející rok, který vláda plánuje zveřejnit do dvou dnů.

Konsolidační balíček, který projednává Sněmovna, by měl podle místopředsedkyně ANO Schillerové být nazýván spíše jako daňový. „Všemi renomovanými ekonomickými pracovišti byl označen za protirůstový a proinflační. Prostě jím zvedáte daně. Kde máte ty úspory? Kdybyste šetřili na výdajích, můžeme se bavit o protiinflačních opatřeních, ale to zůstalo v říši snů,“ rozohnila se ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslanci podpořili novelu řešící nedostatek léků. Ať Válek rezignuje, žádá opozice

Její výrok rozporoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Rád bych ty renomované instituce viděl. Balíček tak označuje možná tak politický institut hnutí ANO. Vznikal v úzké kooperaci a podle návrhu Národní ekonomické rady vlády a dalších expertů. Je logické, že co je předloženo ve Sněmovně, se týká primárně daní. Úsporná opatření rozhoduje vláda sama, případně budou součástí státního rozpočtu. Na prvním místě chceme šetřit na provozu a na personálních nákladech,“ hájil vládní kroky.

Schillerová: Z rozpočtu na příští rok nevíme ani čárku

Schillerová zároveň zkritizovala koalici za to, že s opozicí doposud nesdílela detaily připravovaného rozpočtu na příští rok. „Má být poslán za dva dny, už musí být zpracován z ministerstva financí na vládu. Ta o něm bude jednat. Nevíme z něj ani čárku,“ pustila se do pětikoalice.

Vymezila se i proti letošnímu rozpočtu, který je podle ní plný účetních triků. „Troufnu si říct i plný podvodů. Obrátila jsem se kvůli tomu na Nejvyšší kontrolní úřad, aby ho prošetřil. Rozpočet na rok 2024 se projednává v utajení. Myslím si, že hrozí ztráta kredibility České republiky, což připouští i ministerstvo financí ve svém průvodním materiálu RIA,“ osočila Schillerová vládu.

Kovářová se proti podobným nařčením ohradila. „Podvody, triky a utajení – nepoužívejte tak silné výrazy, sem zkrátka a dobře nepatří, protože to není pravda,“ bránila vládní postup koaliční poslankyně.

„Jasně bylo řečeno, že úspory budou v návrhu státního rozpočtu na příští rok v poměru ke zvýšeným příjmům jedna k jedné. Chci uklidnit paní předsedkyni Schillerovou, že vláda dodrží zákonné lhůty,“ ujistila.

Zastala se i podoby konsolidačního balíčku: „Kroky povedou k tomu, že poklesne inflace. Ministerstvo financí i Česká národní banka predikují na příští rok hospodářský růst kolem dvou procent. Předpokládá se také růst reálných mezd a výrazný pokles inflace. Pevně věřím, že tomu tak bude.“

Více o pohledu poslanců na rodičovský příspěvek či jejich očekávání sněmovních obstrukcí se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: