Nejbohatším Čechům vládne Kellnerová. Vlastní majetek v hodnotě 382 miliard korun

Renáta Kellnerová

Žebříček nejbohatších Čechů

Magazín Forbes zveřejnil žebříček 100 nejbohatších Čechů. I letos je v jeho čele Renáta Kellnerová, vdova po majiteli investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi. Vlastní majetek v hodnotě 382,9 miliardy korun. Pořadí na prvních pěti místech se oproti loňsku nezměnilo.

Magazín Forbes již podesáté zveřejnil žebříček 100 nejbohatších Češek a Čechů. „Je mezi nimi sedm nováčků a jejich celkové jmění letos překročilo hranici dvou bilionů korun, přesně činí 2102,6 miliardy korun,“ uvedl Forbes.

První místo obsadila stejně jako loni Renáta Kellnerová, vdova po majiteli investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi. Její majetek dosahuje hodnoty 382,9 miliardy korun. Ani druhé místo se letos neměnilo. Figuruje na něm majitel investiční skupiny KKCG a největší loterijní skupiny v Evropě Karel Komárek. Hodnota jeho majetku dosahuje 190,2 miliardy korun – oproti minulému roku vzrostla o 72,4 miliardy. Třetí místo patří realitnímu magnátovi Radovanu Vítkovi s majetkem v hodnotě 144 miliardy korun.

Na čtvrtém místě je s 118,6 miliardami korun majitel fotbalové Sparty a deníku Blesk Daniel Křetínský. Podle webu Forbes jde o nejvýše postaveného miliardáře v žebříčku, který žádným způsobem nezbohatl na privatizaci. Pátý je expremiér Andrej Babiš (107,8 miliardy korun).

Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si ho nejbohatší Češi jen prohodili. O dvě místa si letos v žebříčku polepšil podnikatel v energetice Pavel Tykáč, který s 84 miliardami korun obsadil šesté místo. O tři miliardy překonal zakladatele největšího českého e-shopu Alza.cz Aleše Zavorala a téměř o 30 miliard spoluzakladatele Avastu Pavla Baudiše, jehož majetek činí 54,5 miliardy korun.

První desítku letos uzavírá na devátém místě majitel Penty Marek Dospiva s 36 miliardami korun a druhý spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera s majetkem v hodnotě 32,4 miliardy korun.

Mezi stovku nejbohatších Čechů a Češek se letos dostalo i sedm nováčků. Nejvýše se umístila na 40. pozici Radoslava Štěpánková s rodinou se jměním v hodnotě 10 miliard korun. Jde o dědičku majetku bývalého spolumajitele Sokolovské uhelné (dnes SUAS Group) Františka Štěpánka. Spodní hranice pro zařazení do žebříčku se letos posunula na 3,1 miliardy korun z loňských 2,5 miliardy korun. Do stovky nejbohatších se tak letos nedostali například Jannis Samaras z Kofoly, Zdeněk Studénka ze společnosti Signum či Martin Burda z Palace Capital.

Podle magazínu Forbes se jmění nejbohatších Čechů meziročně zvýšilo o 463 miliard korun z loňských 1,64 bilionu na 2,103 bilionu korun. Forbes ale upozorňuje, že letošní žebříček byl významně ovlivněn válkou na Ukrajině, energetickou krizí, vysokou inflací, ale také rychle se měnícími kurzy měn i cenami akcií.

Tagy: