Strach a smutek tam, kde má být bezpečno. Kde se odehrály nejtragičtější útoky na školách?

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze je pátým nejtragičtějším útokem na škole v evropských zemích za posledních dvacet let. Při tom největším, který se stal v říjnu 2018 na Krymu, přišlo o život 21 lidí, včetně pachatele.

Na odborném chemickém učilišti v Kerči na Krymu se děsivý incident odehrál 17. října 2018. Na své spolužáky a učitele vytáhl zbraň teprve osmnáctiletý student. Dvacet lidí zabil a více než sedmdesát jich při útoku zranil. Nakonec se v jídelně školy odpálil podomácku vyrobenou bombou. Motivem prý mohla být neopětovaná láska ke spolužačce.

ČTĚTE TAKÉ: Klíčová indicie, která spojila Klánovice s vrahem z fakulty. Hlavní důkaz ležel ve zbrani

Šestnáct obětí měla masová střelba ve skotském Dunblane v roce 1996. Třiačtyřicetiletý skautský vedoucí, který přišel o místo, tam ve školní tělocvičně z pomsty zabil 15 malých dětí ve věku od pěti do šesti let i jejich učitelku. Nakonec revolverem zastřelil i sebe.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Stejný počet mrtvých zůstal i po útoku na Guttenbergově gymnáziu v Erfurtu v dubnu roku 2002. Vrahem byl devatenáctiletý bývalý student gymnázia, kterého krátce před maturitou ze školy vyloučili. I on se nakonec sám zabil.

Celkem patnáct lidí, mezi nimiž bylo devět studentů a tři profesoři, postřílel v březnu 2009 sedmnáctiletý mladík v německém Winnendenu. Tomu se podařilo ze školy uprchnout a na útěku zabil ještě zaměstnance nedaleké psychiatrické léčebny a prodavače a zákazníka v autosalonu.

Útoky ve světě

Ve Spojených státech, kde jsou podobné útoky prakticky na denním pořádku, se největší tragédie  stala ve Virginském polytechnickém institutu. Jihokorejský student tam před šestnácti lety zastřelil 32 lidí a 25 jich zranil.

Vůbec největší tragédie tohoto typu se však stala před osmi lety ve východní Keni. Při útoku islamistických milic Šabáb na univerzitu ve městě Garissa zahynulo 148 studentů a učitelů a víc než osmdesát jich bylo zraněno. Tam si útočníci své oběti vybírali podle víry.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pohotový zásah policisty. Jeho rychlá reakce možná zachránila životy cestujících tramvaje

Tagy:
útok střelba pachatel Filozofická fakulta Univerzity Karlovy masová vražda útoky ve světě Krym