Tragická střelba na fakultě spojila Česko. Na pomoc obětem v Praze došly miliony korun

Střelba na Filozofické fakultě v Praze

Sbírky na pomoc obětem

Tragické události jsou důkazem toho, jak Češi dokážou zapomenout na veškeré sváry, semknout se a pomoci. Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která si vyžádala nejméně čtrnáct obětí, není výjimkou. Na platformě Znesnáze21 vznikla sbírka na pomoc obětem a pozůstalým rodinám s jasným cílem: vyjádřit solidaritu a podpořit je v nejhorších chvílích. Během několika hodin Češi poslali miliony korun a další sbírky vznikají. Nadační fond Univerzity Karlovy obdržel již více než devatenáct milionů korun.

Za vznikem sbírky stojí Jarda Jirák, který na fakultě organizuje přednášky Večery. Jak se uvádí na platformě Znesnáze21, tragická střelba na škole ve čtvrtek odpoledne otřásla nejen akademickou obcí, ale celým Českem. Dokazují to nejen tisíce kondolencí napříč sociálními sítěmi, ale i dosavadní stav konta.

Za takřka den poslali lidé na pomoc obětem a pozůstalým rodinám více než tři miliony korun. Dosud uvedená cílová částka je stanovena na zhruba milion korun. Tato hranice byla překonána krátce po půlnoci a finanční dary stále přibývají.

ČTĚTE TAKÉ: Rány, křik, zmatek. Exministr Zaorálek popsal, jak utíkal z fakulty s rukama nad hlavou

Bližší informace o minimálně čtrnácti obětech, jejichž život během střelby vyhasl, a dalších více než dvou desítkách zraněných, nejsou známy. Cíl sbírky je však jasný: vyjádřit solidaritu pozůstalým rodinám a obětem, které byly převezeny do nemocnice.

Jak přesně bude následně s vybranými financemi naloženo, respektive jak budou rozděleny, bude upřesněno. „Účel sbírky je široký proto, že potřeby obětí budou teprve známy v následujících dnech a budou velmi individuální. Od pohřbu, po rehabilitaci, psychologickou pomoc a další. A pokud je mezi mrtvými živitel rodiny, tak také bude na místě podpořit ji na přechodné období a mnohem více,“ dodali lidé ze Znesnáze21.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

„Myslete s námi na pozůstalé, na blízké všech zraněných, na studenty Univerzity Karlovy a další, kterých se tato nešťastná událost úzce dotýká,“ uvádí Znesnáze21. Pokud i vy chcete oběti podpořit, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21. Sbírku je možné podpořit i dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZNESNAZE 30, 60, 90 nebo 190 na telefonním čísle 87 777.

Sbírku vyhlásil také Nadační fond Univerzity Karlovy (UK), taktéž na podporu rodin obětí, studentů a pedagogů, které střelba zasáhla. Vybrané peníze použije v koordinaci s vedením fakulty na adresnou pomoc zasaženým touto tragédií.

Přispět lze přes web nadačního fondu nebo zasláním libovolné částky na transparentní účet číslo 556677359/0800Do zprávy mají dárci napsat „Pomoc FF UK“ a také své jméno, pokud chtějí požádat o potvrzení o daru. Do pátečního dopoledne se podařilo vybrat více než 19 milionů korun.

Sbírku plánuje spustit také Masarykova univerzita v Brně, jak avizovala ve stanovisku po tragické události. Počet finančních darů nadále přibývá. Milion korun na pomoc zasaženým tragédií věnuje například Nadační fond Slavie. „Zároveň vyzýváme všechny slávisty, aby se zapojili do této sbírky,“ napsal klub na sociální síti X.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158.

Tagy: