Strážnice Daniela hrdinkou. Kamarádku s dětmi napadl rozzuřený pes, žena ho zpacifikovala

Buldok

Strážnice napadená psem

Neuvěřitelnou odvahu předvedla strážnice městské policie v Praze. Dokázala zpacifikovat psa, který zaútočil na její kamarádku. Zvíře uteklo majitelce ze zahrady. Na to, jak se ubránit, když vás napadne rozzuřený pes, se redakce CNN Prima NEWS zeptala odborníka.

Strážnice Daniela Kořánová šla s kamarádkou, dvěma dětmi a menším psem po ulici. Náhle proti nim vyběhl německý ovčák. Šel po psovi i kamarádce. „Dala jsem ovčákovi pěstí do žeber a ten na chvilku povolil. Jediné, co mi šlo hlavou, tak že ho nesmím pustit kvůli dětem. Tak jsem ho chytla do kravaty a spadla s ním na zem,“ vypráví odvážná žena s tím, že levou rukou zvířeti tlačila mordu k zemi a volala na majitelku, ať si pro psa okamžitě jde, protože vůbec nevěděla, že jí utekl.

„Daniela byla za svůj hrdinský čin oceněna medailí za záchranu ředitelem městské policie, cenu si právem zaslouží,“ říká policejní mluvčí Irena Seifertová. Kořánová uvádí, že měla přetrhané vazy v rameni a naštípnutá tři žebra. Podle Jiřího Pavlovského, šéfa útvaru psovodů MP Praha, má pes ve skusu obrovskou sílu. „Je to několik tun, u německého ovčáka kolem sedmi tun na centimetr čtvereční. Ten pes vám prokousne ruku až ke kosti, může vám kost zlomit, a jak trne, má tam řezáky, a vytrhne vám kus masa z ruky,“ uvádí Pavlovský.

„Můj taťka chová německé ovčáky, já jsem věděla, že mu nesmím před tlamu, že ho musím udržet, aby se do mě nemohl zakousnout,“ dodává Kořánová. Když pes útočí, je podle šéfa psovodů v Praze důležité zachovat klid. Jde spíš o to útokům předcházet. To už je ale úkol pro majitele zvířat. Důležitá je hlavně výchova psa. Majitelé by ho měli začlenit do běžného života. To znamená připravit na různé situace, které by mohly nastat.

„Klidnit ho, aby byl pes poslušný, aby reagoval na pokyny, že nesmí a tak dále,“ poznamenává Pavlovský. Pes by měl být v každém případě pořádně zabezpečený. Pokud uteče a někoho napadne, odpovědnost jde za jeho majitelem. „To, že ho mám na pozemku a hlídá mi zahradu, je fajn, ale ten pes by buďto měl být v kotci, anebo musí být pozemek zabezpečený, aby se ten pes nemohl podhrabat, aby mi nepřeskočil plot anebo aby si neotevřel branku,“ dodává expert.

Strážnice na majitelku psa trestní oznámení nepodala. Policisté tak incident zadokumentovali a předali magistrátu. Úředníci ho budou nejspíš řešit jako přestupek.

Tagy:
pes policie útok obrana přestupek Praha strážnice německý ovčák Strážnice na Moravě Daniela Kořánová