Středoškolák zachránil těhotnou ženu před uškrcením. Útočníka srazil na zem a zahnal

Policie ocenila hrdinský čin středoškoláka Davida Vecka z kostelecké obchodní akademie. Mladík na začátku září zachránil život těhotné ženě, kterou u potštejnského nádraží škrtil lanem bývalý partner. Na agresora se rozeběhl, srazil ho a muž poté utekl.

Bylo 8. září kolem osmé večer, když David Vecko s dalším kamarádem šli k vlakovému nádraží v Potštejně. Uslyšeli z dálky zoufalý křik ženy. Když přiběhli blíž, uviděli, že ji mimo cestu lanem škrtí neznámý muž. V tu chvíli neměl David moc času na rozmyšlenou. Rozeběhl se, na útočníka skočil a srazil ho vší silou z ženy na zem, potom na něj ještě hlasitě křičel. Zabralo to, útočník ženu pustil a utekl. David poraněné ženě, která již měla fialová ústa, poskytl první pomoc a kamarád mezitím volal policii. Napadená těhotná 34letá žena byla převezena do nemocnice. Přivolaní policisté začali okamžitě pátrat po podezřelém muži.

„O necelé tři a půl hodiny později se v Hradci Králové stala dopravní nehoda dvou osobních vozidel. Policisté oba řidiče podrobili dechové zkoušce. U 46letého řidiče byla negativní, ale u 42letého řidiče byla pozitivní – 2,5 promile alkoholu v dechu. Opilý řidič, kterého policisté zadrželi a umístili do policejní cely, nepředložil ani jeden doklad potřebný k řízení vozidla,“ popsala tehdy policejní mluvčí Iva Kormošová okolnosti nehody, které začaly brzy souviset. Kriminalisté totiž zjistili, že jde o podezřelého, po němž se pátrá v souvislosti s případem z Potštejna, a obvinili ho z pokusu o vraždu. Davida teď za jeho statečný čin policisté ocenili. Sám zachránce si ani po takové době příliš nepřipouští, že by se zachoval výjimečně.

„Po tom všem jsem se cítil částečně paralyzovaný sledem událostí. Co se stalo a co jsem udělal, mně vlastně došlo až později. Zažít něco takového bych už nikdy nechtěl, ale vím, že bych to udělal znovu, nikoho v nesnázích bych nenechal,“ řekl.

Na obviněného cizince byla uvalena vazba a hrozí mu trest odnětí svobody na 15 až 20 let, případně i výjimečný trest.

Tagy: