Strojvůdce sabotující koleje na Mostecku sedět nepůjde. Po rozsudku dále řídí vlaky v Česku

Strojvůdce namazal koleje olejem.

Strojvůdce před soudem

Strojvůdce Českých drah Martin Schütz z Lounska si za zločin obecného ohrožení odnesl od teplického soudu podmíněný tříletý trest. Podle rozsudku vloni v prosinci nakapal na koleje mezi Mostem a Moldavou v Krušných horách vyjetý olej.

„Vlaková souprava v době kolem 7:20 hodin přepravovala mimo strojvedoucího sedm cestujících, přičemž na daném místě došlo k prokluzování kol hnacího vozidla, což vedlo k úplnému zastavení soupravy. Poté, i přes její brzdění, začala vlaková souprava samovolně couvat. Zhruba po padesáti metrech ve smyku se podařilo strojvedoucímu zastavit na pískovaném místě. Po celou dobu byl pohyb soupravy nekontrolovaný,“ citoval rozsudek soudce Miroslav Čapek.

Ze strany Martina S. šlo podle jeho slov o upozornění na to, že soukromý dopravce Railway Capital nemá vhodné vlaky. Právě soukromý dopravce od poloviny prosince 2022 vystřídal na trati České dráhy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jen jsem se bránil, tvrdil u soudu útočník. Za pobodání muže v pražském metru dostal 11 let

„Lituji toho, takhle se věci neřeší. Na trati začala jezdit vozidla, která mají na této trati nedostatečné vybavení, zvláště protiskluzovou ochranu,“ řekl strojvedoucí.

Odsouzený v současnosti stále působí jako strojvůdce Českých drah, už ale nevozí cestující.

„Byl zvažován i trest zákazu činnost, tedy jeho povolání. Pokud přihlédnu k tomu, že chtěl dle svých názoru upozornit na závadový stav a něco napravit, tak mám za to, že tento trest není nezbytný. Nejde o osobu, která by chtěla cíleně škodit,“ uvedl státní zástupce Ondřej Langr.

Tagy:
vlak strojvedoucí soud České dráhy Krušné hory Most okres Louny Moldava Miroslav Čapek Martin Schütz