Sudí Szikszay k derby „S“: Rozsypaný plán, ruku Ogbua jsem neviděl. Proč rozdal červené karty?

Fotbalové krásy derby pražských „S“ mnoho nenabídlo, to emocí snad na několik zápasů. Duel Slavie se Spartou skončil 1:1, oba góly padly z pokutových kopů. Došlo i na vyloučení kapitánů a také členů realizačního týmu. Pro O2 TV po utkání okomentoval svá klíčová rozhodnutí hlavní arbitr Ladislav Szikszay.

„Od začátku jsme věděli, že utkání bude nervózní. Jako rozhodčí chcete, aby se hrál fotbal, tak chcete nastavit metr trochu volnější,“ prozradil Szikszay, s čím vstupoval do utkání. Jak sám přiznal, jeho plány se ale brzy rozsypaly. „Zjistili jsme, že to nelze, tak jsme chtěli začít hru více rozpískávat, kouskovat, aby nedocházelo ke konfliktům. Těm jsme chtěli předcházet, ale bohužel někdy se to nedařilo,“ uznal čtyřiatřicetiletý sudí.

ČTĚTE TAKÉ: Skandál v Nizozemsku. Fotbalový šlágr utnuly výtržnosti, rozzuřené fanoušky rozháněla policie

První z klíčových momentů učinil v 57. minutě, kdy nařídil penaltu pro domácí Slavii. Z té následně otevřel skóre Václav Jurečka. „Z mého pohledu jsem byl u situace blízko. Preciado šel nešikovně pod nohy hráče Slavie, kdy podrazil hráče při možnosti zakončit. Za mě to byl pokutový kop,“ objasnil své rozhodnutí Szikszay.

Zůstalo jen u odpískaného faulu, byť například domácí obránce Tomáš Holeš po utkání konstatoval, že měl podle něj ekvádorský bek Sparty za tento zákrok vidět druhou žlutou kartu. „Za mě měl být vyloučen. Penalta, faul zezadu, žlutá karta, červená karta,“ uvedl Holeš v pozápasovém rozhovoru pro O2 TV.

Červenou kartu vytáhl Szikszay z kapsy až v 88. minutě. Vyloučil ze zápasového dění hned čtyři jeho aktéry. Kromě kapitánů Jana Bořila a Ladislava Krejčího také členy realizačních týmů. Z toho slávistického Pavla Řeháka, ze sparťanského Miroslava Baranka.

„Situace byla na konci utkání, kdy se předpokládá, že to bude nervózní. Obzvlášť za stavu 1:0 pro Slavii. Konflikt vyvolal běžný přestupek na gólmana Sparty, kdy hráč Chytil udělal přestupek na brankáře tím, že ho strčil. Následně proběhla strkanice, kdy se hráči Bořil s Krejčím drželi pod krkem a cloumali sebou. Za mě je to hrubé nesportovní chování obou hráčů v přerušené hře,“ vyjádřil se k šarvátce sudí.

Odvolaný gól a penalta na druhé straně

Závěr pak přinesl hodně náročné rozhodnutí. V pokutovém území Slavie se míč otřel o ruku obránce Ogbua, což sudí nepostřehl a domácí vyrazili do brejku. Ten zakončil gólovou střelou Mojmír Chytil, ale jeho radost před slávistickým kotlem byla předčasná. K zmíněné ruce se sudí po zásahu VAR vrátil. Branku domácích odvolal a nařídil penaltu pro Spartu.

„Z mého pohledu jsem to viděl tak, že hráč Ogbu zahrál tělem při odkopu. Ale dostal jsem informaci od videorozhodčího, že zahrál rukou, že ruka byla daleko od těla. To jsem si potvrdil i sám u přezkumu. Takže jsem nařídil pokutový kop,“ přiznal Szikszay prvotní přehlédnutí nedovolené hry rukou.

Z pokutového kopu vyrovnal na konečných 1:1 Lukáš Haraslín. „Věřil jsem si, vzal jsem si to a jsem rád, že to tam padlo,“ těšilo slovenského fotbalistu Sparty, který dodal, že by možná penaltu nenechal ani tradičnímu exekutorovi Krejčímu.

Tagy: