Výzva dětským lékařům: Neočkujte dvěma šaržemi vakcín, varuje SÚKL. O které jde?

Očkování dětí: nutnost!

Ministr Válek o očkování proti covidu

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyzval dětské lékaře, aby neočkovali vakcínami Prevenar 13 šarže FN5579 a Infanrix Hexa šarže A21CE120C. Upozornila na to Česká televize. Ředitelka SÚKL Irena Storová ve vyjádření pro média uvedla, že jde o opatření preventivní a je velmi nepravděpodobné, že by těm, kteří už těmito vakcínami byli očkováni, hrozilo nějaké nebezpečí nebo zdravotní potíže.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv přijal 22. listopadu preventivní opatření, které spočívá v pozastavení distribuce, výdeje a léčebného používání konkrétních šarží dvou léčivých přípravků, a to z toho důvodu, že je potřeba prověřit podezření na možnou závadu v jakosti,“ řekla Storová.

SÚKL je v kontaktu s držiteli rozhodnutí o registraci, tedy výrobci těchto vakcín, kteří o čas k prověření možného rizika závady v jakosti požádali. Pozastavení používání léků v případě podobného podezření je podle Storové standardní postup, ke kterému letos u jiných léčiv ústav přistoupil šestkrát.

„V České republice je každoročně očkováno kolem stovky tisíc dětí hexavakcínou a kolem 70 tisíc dětí vakcínou proti pneumokokovým nákazám,“ doplnila.

Vakcínu Prevenar 13 vyrábí firma Pfizer, je určená jako prevence proti nákaze pneumokokem. Podává se dětem od šesti týdnů věku a je částečně hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Bakterie Streptococcus pneumoniae může způsobovat zánět mozkových blan, zápal plic nebo otravu krve. Je také jednou z příčin zánětů středního ucha.

Hexavakcína je společné očkování proti šesti nemocem: dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence B a onemocněním způsobeným bakterií Haemophillus influenzae typu b. Podávají se tři dávky, v devíti týdnech, čtyřech měsících a 11 až 13 měsících dítěte. Infanrix Hexa je jednou z hexavakcín podávaných v ČR, vyrábí ho firma GlaxoSmithKline Biologicals.

Tagy: