Prymula: Přísná covidová opatření už nemají význam. Musíme rozvíjet osvětu o očkování

Epidemiolog Roman Prymula

Prymula o covidových opatřeních

Na problematické situaci Číny je vidět, že striktní opatření proti šíření nákazy koronavirem už nemají význam, myslí si epidemiolog Roman Prymula. V České republice podle něj již podobně rapidní šíření nemoci COVID-19 díky populační imunitě nehrozí. Veřejnost prý potřebuje osvětu ohledně očkování, je totiž vystavena řadě zavádějících informací.

„V případech mutací, které se rychle šíří a nejsou tolik klinicky závažné, nemají striktní opatření význam. Naopak vedou k tomu, že populace je pak velmi vnímavá, protože se s virem nesetkává, a hrozí neustálé epidemie,“ popsal Prymula poznatky z vývoje nákazy covidem v Číně, kde epidemie nabírá na síle a kde vláda zavírá nákupní střediska či parky. V České republice podle něj podobný stav nehrozí, populace totiž dosáhla „slušné úrovně“ imunity a situace v Evropě je „až překvapivě dobrá“.

I za současné příznivé situace je však podle epidemiologa potřeba zlepšit přístup společnosti k očkování. „Osvěta je v pořádku a musíme ji rozvíjet, abychom byli schopni vnímat oficiální data. Jsme zahlceni různými neověřenými zdroji a zavádějícími informacemi,“ zhodnotil problémy, se kterými se potýká očkovací kampaň.

Prymula nicméně vyjádřil pochybnosti o efektivitě osvětové snahy vlády: „Vidíme to na poslední očkovací kampani. Míra oslovených jedinců, kteří přijdou na další dávku, není v poměru k investicím do kampaně tak velká.“

Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: