Svědectví z ohnivého pekla: V Mezné nám šlo o život, popsal boj s plameny dobrovolný hasič

Boj požárem v obci Mezná

Jak to vypadá v ohnivém pekle?

Největšími hrdiny jsou v těchto dnech bez přehánění hasiči. A to nejen ti profesionální, ale také dobrovolní. Někteří z nich se od neděle domů chodí prakticky jen na pár hodin vyspat. Často přitom riskují své životy. Jako například dobrovolní hasiči, kteří do poslední chvíle bránili před plameny obec Mezná. Štábu CNN Prima NEWS se podařilo s jedním z nich spojit – v rozhovoru popsal, jak to v ohnivém pekle vypadalo.

Od úterý po sociálních sítích koluje video, které natočil jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů. Je na něm vidět „ohnivé peklo“, které se rozpoutalo v Českém Švýcarsku. Autor videa se svou jednotkou do poslední chvíle bránil domy v obci Mezná. „Začalo to zhruba kolem půl jedné v noci, kdy vlna přišla, zvedl se vítr a de facto začalo peklo,“ popsal dobrovolný hasič Miloš Matuška s tím, že plameny byly vysoké až 25 metrů.

I přesto se ze všech sil pokoušeli plameny udržet pod kontrolou. „Snažili jsme se ještě pár střech namočit, aby se to ochránilo, ale snaha byla marná. Několik domů stejnak padlo,“ popsal dál. Zhruba hodinu a půl odolávali, pak už ale začaly plameny ohrožovat i je samotné. „Byli jsme ohroženi na životě, museli jsme se okamžitě stahovat. Naskákat do aut, veškeré vybavení nechat na místě a de facto, jednoduše řečeno, zdrhnout odtamtud,“ doplnil.

Zásah v Mezné byl prý nejnáročnějším, který za své působení u dobrovolných hasičů zažil. Chvílemi se prý dokonce bál o život. „Měli jsme strach, že nás to zatarasí, odřízne a nebudeme se moct odtamtud dostat. To byla ta nejhorší noc, co jsme zažili,“ řekl. Z ohnivého pekla nakonec všichni vyvázli jako zázrakem bez zranění. Když místo kolem druhé hodiny ráno opouštěli, mysleli si, že z obce nezbude skoro nic.

Druhý den pak prý byli překvapení. „Opouštěli jsme to a čekali jsme, že padne víc těch domů, naštěstí toho nebylo tolik,“ vyprávěl hasič. Dobrovolní hasiči jsou na místě už od neděle. Domů se někteří z nich chodí jen vyspat. Doufají proto, že se všem podaří brzy oheň přemoct a oni se budou moct vrátit zase zpátky ke svým životům.

Tagy:
národní park požár Česko svědectví Národní park České Švýcarsko sbor dobrovolných hasičů