Požár v přírodě znamená restart. Doufám, že stejný les už v parku neuvidíme, říká expert

Požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli.

Zprávy PLUS 28.7.2022 10:30

Požáry podobné tomu, jaký nyní zuří v Českém Švýcarsku, známe i z české historie, řekl přírodovědec Přemysl Bobek ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj řádění přírodního živlu představuje pro přírodu restart, po kterém bude pestřejší a odolnější. „Doufám, že stejný les, který nyní hoří v národním parku, na těchto místech již neuvidíme,“ dodal a vysvětlil proč.

„Víme, že se v Českém Švýcarsku požáry v minulosti vyskytovaly běžně. Les tento faktor zná, stejně jako antropogenní požáry, které nejsou od blesku, ale byly lidmi využívány k záměrnému vypalování. Pro lesy to znamená restart. Následně jsou silnější a pokud je přenecháme přirozené obnově, budou druhově pestřejší, s větším podílem listnatých stromů a odolnější proti požárům,“ sdělil Bobek.

Na místech, kde v současné době hoří, by se mohl mladý les objevit v horizontu desítek let. „Zcela vzrostlý by mohl být zhruba za sto let. Doufám však, že na těchto místech už stejný les jako dosud neuvidíme. Jedná se o z velké části kulturní smrčiny, které vysadili lidé. Takový les opravdu v národním parku nechceme,“ pokračoval odborník.

V následujících pěti letech můžeme navíc čekat „boom druhové diverzity rostlin“. „Budou kolonizovat nově vzniklá stanoviště. Postupem času se v mladém lese objeví druhy, které z této oblasti známe,“ podotkl Bobek, podle něhož by člověk do obnovy přírody neměl zasahovat.

„Obnova proběhne a není tomu třeba nijak pomáhat. Bavíme se o lesích v národním parku, to samé však neplatí pro hospodářské lesy okolo, pro které bychom si z této události měli vzít ponaučení. Je nutné je systematicky sázet tak, aby byly odolnější vůči požárům. To znamená více listnatých stromů, které tato rizika snižují,“ zdůraznil odborník.

Záběry z Českého Švýcarska v plamenech vzbuzují hrůzu. „Z historického kontextu však víme, že v těchto místech požáry řádily,“ pokračoval Bobek. I když ten současný je rozsáhlý i z evropského pohledu, stále nejde o „mega fire“. „Tato nejvyšší kategorie požárů se vymyká možnosti uhasit je lidskými silami. Zastaví je až změna počasí nebo překážky typu řek a jezer. Proti takovému nežádoucímu jevu je nutné se bránit, a to přizpůsobením ekosystému lesa,“ uzavřel.

Tagy: