Švédská politika zažívá převrat. I přistěhovalci volili protiimigrační krajní pravici

Švédsko zažívá zásadní politickou změnu

Švédsko zažívá zásadní politickou změnu

Politické zemětřesení ve Skandinávii. Pravicové strany ve Švédsku po desítkách let dominance tamní sociální demokracie získaly po víkendových volbách parlamentní většinu a pokusí se složit vládu. Lví podíl na tom má prudký vzestup protiimigrační strany s ultrapravicovými kořeny.

V neděli večer po skončení švédských voleb zavládla ve štábu Švédských demokratů veselá nálada. Výsledky ukázaly, že ostatními stranami dlouho opovrhovaná partaj s krajně pravicovou minulostí získala 20 % hlasů. „Teď jsme druhou největší stranou ve Švédsku,“ řekl předseda Švédské demokratické strany Jimmie Akesson.

Díky tomu pravice ovládne parlament. Sociálně demokratická premiérka po oznámení výsledků rezignovala. „Čtyři pravicové strany zřejmě získaly těsně pod 50 % hlasů a v parlamentu budou mít jeden nebo dva mandáty. A s tím i těsnou většinu,“ uvedla odstupující švédská premiérka Magdalena Andersson.

Švédští demokraté začali v posledních letech výrazně sílit díky odmítání benevolentní imigrační politiky a slibům, že si poradí se zločineckými gangy. „Myslím, že je to všechno o potlačování kriminality. A to je v nejbližším výhledu nejdůležitější,“ sdělil Akesson.

Počet útoků střelnými zbraněmi roste ve Švédsku nejrychleji v Evropě. V přestřelkách gangů zemřely letos už desítky lidí, včetně nevinných kolemjdoucích. Centry zločinnosti jsou zejména přistěhovalecké čtvrti. „V Malmö i všude jinde je tolik zločinnosti kvůli gangům. Moje děti se z Malmö odstěhovaly do Dánska,“ popsala bývalá učitelka Margareta Christensen. „Lidé toho mají plné zuby. Mám spoustu přátel, kteří jsou imigranti a i oni volili Švédské demokraty,“ řekl prodavač ovoce Hama Abullah.

Strana umírněné pravice už před volbami řekla, že je se Švédskými demokraty ochotná spolupracovat ve vládě a domlouvá další spojence. K migraci vstřícné Švédsko tak může velmi rychle získat zcela opačnou tvář.

Tagy: