Světová média píší o ničivých záplavách v Česku i dalších státech. Zmiňují klimatické změny

Letecké záběry z povodní na Opavsku Krnovsku a Bruntálsku

VIDEO: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry ukazují rozsah katastrofy na Opavsku

Světová média píší o ničivých povodních v České republice, Polsku, Rakousku a dalších státech ve střední a jihovýchodní Evropě. Zpráva o katastrofálních záplavách je na hlavní stránce webu BBC i dalších významných médií. Ta zveřejňují dechberoucí fotografie z míst postižených záplavami a zároveň upozorňují, že četnost extrémních výkyvů počasí mohou zvyšovat klimatické změny.

Americká stanice CNN si všímá velmi vážné situace, která o víkendu panovala na severu Moravy a v české části Slezska. „Řeky se vylily z koryt v Polsku a České republice,“ uvedla stanice, která poukázala na situaci ve městě Krnov, který je z větší části zatopený. Nejvyšší stupeň varování před extrémními srážkami o víkendu panoval v Česku, Polsku, Německu, Rakousku a na Slovensku, dodala CNN.

Povodně ON-LINE: Prognóza pro Troubky je lepší. Na Opavě a Odře je stále extrémní stav

O dramatické situaci v obci Lipov na Hodonínsku informuje web BBC News. „Bohužel nikdo neví, kdy voda opadne,“ řekl webu jeden z místních obyvatel Marek Joch, podle kterého je obec ze všech stran sevřená vodou. Web také připomíná, že v Česku se v souvislosti se záplavami pohřešují čtyři lidé.

Záplavy způsobily i rozsáhlé problémy v místní a mezinárodní dopravě. „Pozastavena byla například železniční doprava mezi Českou republikou a Polskem, zatímco čtyři linky vídeňského metra musely částečně přerušit provoz,“ píše francouzský deník Le Monde o některých komplikacích při cestování. Deník poukazuje i na velké škody hlášené z Polska či Rumunska.

Mezinárodní média připomínají, že aktuální silné srážky ve střední Evropě způsobuje tlaková níže Boris. V nadměrných srážkách vidí „velmi jasný signál změn klimatu“ vědec z francouzské Národní rady pro vědecký výzkum (CNRS) Davide Faranda, kterého cituje deník Le Monde. Web BBC News poukazuje, že již v roce 2021 vědci varovali, že kvůli změnám klimatu mohou být mimořádně silné deště a další extrémní projevy v počasí v Evropě častější a vytrvalejší.

Kde platí třetí povodňový stupeň?

Tagy: