Světový unikát: Maringotka Kludských. Jak bydlela věhlasná cirkusová rodina?

Maringotka Karla Kludského

Kludského maringotka

Pořad Prima Česko svým divákům ukázal další unikát. Maringotka Kludských v Jirkově je prý jediná na světě. Své dočasné místo našla v roce 2019 na parkovišti tamního dopravního podniku a čeká na rozsáhlou rekonstrukci. Pro Jirkov je to důležitý symbol a cirkusovou rodinu Kludských ve městě připomínají i další památky.

Navrácení kusu historie – to prý představuje maringotka Kludských pro město Jirkov. Věhlasná rodina cirkusových umělců je s městem totiž historicky spjata a její slavná maringotka, která v Jirkově před třemi roky po delší pauze znovu zaparkovala, je navíc skutečný unikát.

Druhou takovou nenajdete

„Je jediná. Původně byly dvě, nechali si je v roce 1926 u hannoverské firmy Buschbaum vyrobit bratři Karel a Rudolf Kludští. Ta Rudolfova byla bohužel zničena při bombardování Vídně, kam se Rudolf na začátku druhé světové války přestěhoval. Naštěstí rodina to přežila, ale ta maringotka ne,“ vypráví Michal Bečvář, kronikář města Jirkov.

Karlův salonní vůz tak zůstal jediný na světě. Maringotka měří víc než deset metrů a většina vybavení je původní. „Hlavně vestavěný nábytek, ten je opravdu unikátní, jsou tam původní postele, je tam zachované umyvadlo v koupelně,“ popisuje v pořadu Prima Česko kronikář.

Plány do budoucna

Celý vůz čeká rozsáhlá rekonstrukce. Ta by měla trvat přibližně dva roky a vyjde prý na miliony korun. Kdy se s ní začne, zatím není jasné, její plánování totiž provázely komplikace, jak vysvětluje starostka Jirkova: „Byl covid a různě nám vypadávali lidi, kteří pracovali na tom historickém průzkumu.“

Historii rodiny Kludských v Jirkově připomíná i lev vystupující z výlohy infocentra. Dalším ze symbolů Jirkova je vila rodiny Kludských.

A právě v jejích zahradách by podle kronikáře Jirkova bylo ideální místo pro salonní vůz. Karel Kludský by se tak prý vrátil domů. „V roce 1950 jim vilu vyvlastnili, protože tam umístili jednu z brigád pohraničního vojska a Kludské oba dva manželé vystěhovali do blízkých Vinařic, tam jim přidělili domek, zřejmě konfiskát po sudetských Němcích a Kludský tam odmítal bydlet. Na zahradu si nechal přetáhnout od jeho vily v Jirkově tu maringotku a v ní setrvale bydlel,“ říká starostka.

Názory na ideální místo pro tento vůz se ale různí. „Takovým místem, kam by se asi hodila nejvíc, aby byla blízko lidem a byla dobře pod dohledem, je právě u toho nově vzniklého infocentra,“ míní Darina Kováčová, starostka Jirkova.

Kde nakonec maringotka zaparkuje nastálo, zatím nikdo přesně neví. Jisté ale je, že kdo do ní nahlédne, ocitne se na chvíli ve světě jedné z nejslavnějších cirkusových rodin u nás.

Tagy: