Ukrajinci slouží pro frustrované jako hromosvod. Romové v nich vidí konkurenci, říká novinář

Pochod účastníků protestu, ke kterému se sešly desítky lidí před hlavním nádražím v Pardubicích kvůli konfliktu z předchozího dne, při kterém byl zraněn mladý Rom (2. 7. 2023).

Vztah k ukrajinským uprchlíkům

Jako společnost zažíváme těžkou dobu – byl tady covid a pak přišlo velké zdražování a uprchlická krize. Lidé jsou proto frustrovaní a hledají viníka, k čemuž jim nově příchozí Ukrajinci dobře poslouží, zhodnotil investigativní novinář Seznam Zpráv Tomáš Svoboda v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS. Zároveň upozornil, že jde o velmi nebezpečné uvažování a neměli bychom podléhat emocím. Průzkumy dle něj ukazují, že se integrace Ukrajinců daří. Zároveň ve vysílání konstatoval, že především Romové mohou v uprchlících spatřovat konkurenci.

„Lidi jsou frustrovaní a lidskou přirozeností je si hledat nějakého viníka. Ukrajinci jsou teď největší menšina v České republice a některým lidem se tak nabízí jako takový hromosvod,“ popsal novinář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další drsný střet mezi Romy a Ukrajinci? Událost v Novém Bydžově šetří policisté

O tom, že ve společnosti vzrůstá předsudečné násilí, hovořila ve vysílání také zmocněnkyně vlády pro lidská práva a národní koordinátorka pro adaptaci a integraci uprchlíků z Ukrajiny Klára Šimáčková Laurenčíková. Zmínila, že reálným fyzickým útokům předchází nenávist šířená na sociálních sítích nebo nezodpovědné výroky některých politiků, kteří přispívají k radikalizaci české společnosti a k nárůstu násilí ve společnosti.

Právě dezinformace ve virtuálním prostředí jsou častým problém, který vyhrocuje současnou situaci, a to i například v případě Romů. Ti ale navíc v Ukrajincích spatřují, někdy oprávněnou, konkurenci v reálném životě: „Jak v otázkách bydlení, trhu práce, sociálních dávek... řekněme si na rovinu, že bohužel často dělají méně kvalifikované práce a o ty pozice se teď často ucházejí třeba i Ukrajinci. Takže to může být jedním z bodů jejich svárů,“ uvedl Svoboda.

Připustil však, že problém je spíše dlouhodobější a týká se diskriminace Romů: „Oni mluví vyloženě o pojmu ‚anticikanismus‘. V některých sférách společnosti narážejí na diskriminaci a za mě oprávněně se cítí frustrovaní, naštvaní, že se přístup většinové společnosti k nim až tolik nemění. Současné incidenty jsou toho jasný důsledek.“

SLEDUJTE TAKÉ: Agresivní útok na dvě ukrajinské ženy během pouti na Plzeňsku. Žena byla s vážnými zraněními obličeje převezena do nemocnice

Tagy:
spory frustrace Tomáš Svoboda Ukrajinci násilí Romové Klára Šimáčková Laurenčíková