Další drsný střet mezi Romy a Ukrajinci? Událost v Novém Bydžově šetří policisté

Ilustrační foto

Policisté prošetřují potyčku v Novém Bydžově

Další potyčka mezi Romy a Ukrajinci? Na sociálních sítích se objevilo video, které údajně zachycuje roztržku mezi skupinou Romů a jedním Ukrajincem v Novém Bydžově. Případem se již zabývají policisté, podle nich šlo o potyčku dvou mužů, přičemž jeden z nich na místě po příjezdu hlídky již nebyl. K incidentu se vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Skupina Romů a jeden Ukrajinec, zase romská férovka. Romové zavolali policii a policejní reakce: ‚Rozbijte jim hubu.‘ Žádám Víta Rakušana o okamžité prošetření postupu policie a případné potrestání policistů. Hnus,“ napsal uživatel k videu z Nového Bydžova, které sdílel na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Expert: Ukrajincům jde o život, to Romové neznají. Fašisté mají z konfliktu žně a vláda se diví

K záznamu se policisté vyjádřili, stejně jako oslovený Vít Rakušan. „Dle oznámení šlo o potyčku dvou mužů, po příjezdu hlídky se druhý z nich na místě již nenacházel. Újmu na zdraví jsme v souvislosti s tímto případem nezaznamenali, incidentem se nadále intenzivně zabýváme, zjišťujeme veškeré okolnosti, aby došlo k řádnému prošetření,“ napsali strážci zákona, přičemž to samé sdělila mluvčí policie Lucie Konečná redakci CNN Prima NEWS.

Ministr vnitra vyzýval ke klidu. „Dokážu pochopit rozhořčení, které tyhle zprávy vyvolávají. Prosím, berte ale v úvahu fakt, že napsat osobní komentář na spornou událost je otázkou několika vteřin. Zatímco prošetřit, co se opravdu stalo, nějakou dobu trvá. Děkuji policii, že věc řeší a veřejnost bude informovat,“ uvedl.

Napětí mezi menšinami zřejmě probublávalo delší dobu, na povrch se ale naplno dostalo na začátku června, kdy se u brněnské přehrady odehrál incident mezi skupinami Romů a Ukrajinců. „Při něm byli pobodáni dva lidé, jeden muž, mladý Rom, zemřel. To vyvolalo první vlnu napětí. Krátce poté se v Brně uskutečnila demonstrace, původně se však mělo jednat o pietní shromáždění zhruba tisícovky lidí,“ připomněl reportér CNN Prima NEWS Matěj Říha.

Následně na začátku července se odehrál další incident, a to v Pardubicích. „Opět to byla potyčka dvou skupin: Ukrajinců a Romů. Jako zbraň zde byl opět nůž, jeden mladý Rom byl pobodán. Následující den se několik stovek Romů sešlo v Pardubicích, ti zde protestovali,“ pokračoval reportér. Nepokoje a potyčky se dále šířily. V Přerově došlo k incidentu mezi dětmi obou menšin, Romové opět vyrazili do ulic. Poslední velká demonstrace Romů se odehrála v Krupce po dalším incidentu.

Tagy: