Českem se šíří svrab, nejhorší situace je na Přerovsku. Školy se tam důkladně dezinfikují

Svrab na Přerovsku komplikuje lidem život.

Svrab na Přerovsku komplikuje život lidem

Českem se šíří svrab. Nejvyšší nárůst počtu nakažených hlásí hygienici v Olomouckém kraji. Nejhorší je situace v okrese Přerov, kde v lednu zaznamenali 72 případů z celkových 108. Pokud onemocní děti, musí důkladnou očistou projít celá škola. To zažili například na základní škole U Tenisu.

Nemoc si nevybírá a postihuje dospělé i děti. Ředitele Základní školy U Tenisu v Přerově v poslední době kontaktovali hygienici už několikrát.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli vzácné nemoci dívka rychle stárne. Bojím se, kdy to přijde, přiznává matka 3leté Adélky

„Celkem jsme měli v letošním školním roce čtyři případy, po Vánocích se jednalo o dva případy v rámci dvou tříd. Vždy se jednalo o jednotlivé případy a nemoc se nešířila v rámci kolektivu,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS ředitel ZŠ U Tenisu Přerov Michal Pospíšil.

Škola okamžitě po nahlášení případu prošla rozsáhlým úklidem a pořádek tu pečlivě dodržují neustále. „To znamená, že jsme očistili všechny povrchy insekticidním prostředkem. Na koberce jsme použili parní vysavač a věci, které nešly vyčistit nebo vyprat, jsme umístili do igelitových pytlů na sedm dnů,“ vysvětlil Pospíšil.

Jednou z dalších škol, která musela řešit tento nepříjemný problém, je třeba Základní škola Hranická v Lipníku nad Bečvou. Jen za leden zaznamenali hygienici na Přerovsku už 72 nakažených, což je více než dvojnásobek oproti stejnému období loni.

„Výskyt se cyklicky opakuje po 15 až 20 letech. Je tady celá řada příčin. Může to být přecitlivělost populace, migrace či cestování,“ sdělila tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Nepříjemnou, svědivou nemoc má na svědomí zákožka svrabová. Přenáší se kontaktem, ale také prádlem nebo peřinami. Projevit se může u nakaženého i za více než měsíc.

„Člověk trpí na svědění celého těla, a to převážně v noci. Objevují se u něj i drobné pupínky v záhybových místech jako předloktí, podpaží, genitální oblast,“ poznamenal primář Dermatovenerologické kliniky II. Lékařské fakulty UK Filip Rob.

Nemoc je dobře léčitelná mastmi, ale k léčbě neodmyslitelně patří také důkladná očista všech věcí, se kterými přišel nakažený do styku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svrab řeší zejména mladí, líčí experti k nárůstu případů. Radí, jak ho vyhnat z domova

Tagy:
nemoc Olomoucký kraj Zprávy z regionů svědění svrab zdraví Přerov zákožka svrabová Základní škola U Tenisu Základní škola Hranická v Lipníku nad Bečvou