Kompletní přehled prevence na rok 2024: Na jaké prohlídky byste neměli zapomenout?

Kdy je vhodné vytvořit si „plán zdraví“ pro následující měsíce? Ideálně hned na začátku roku. Ani letos by lidé neměli podceňovat návštěvy lékařů kvůli preventivním prohlídkám a screeningovým programům. Mnohdy mohou být právě tato vyšetření klíčová pro včasnou diagnostiku vážného onemocnění. Pomoci lidem může například mobilní aplikace Preventivka, za níž stojí nezisková organizace Loono.

„V České republice stále až 75 procent lidí zanedbává preventivní prohlídky. Přitom díky nim mohou lékaři objevit nemoci, kterými dotyčný trpí, ještě v bezpříznakovém stádiu. To umožňuje dřívější nasazení léčby, a tím pádem v konečném důsledku zvyšuje šance na záchranu života a na úspěšné vyléčení,“ popsala benefity Kateřina Šédová, zakladatelka Loono.

ČTĚTE TAKÉ: Když se ordinace po svátcích plní pacienty aneb Jak neřízené „obžerství“ komplikuje zdraví

Právě neziskové organizace se na osvětu a prevenci zaměřují již deset let. „Preventivní prohlídky jsou spolu se screeningovými programy a dodržováním zásad zdravého životního stylu úplným základem zdravého života,“ zdůraznila.

Právě proto vznikla aplikace Preventivka, která již druhým rokem zdarma pomáhá zlepšovat návštěvnost preventivních prohlídek a screeningových programů. Uživatelům ukáže všechny klíčové prohlídky, na které by měli chodit, připomene jejich termíny a vysvětlí, proč jsou důležité a co na nich člověka čeká. Kromě toho učí, jak mohou lidé předcházet vážným onemocněním a jak by měli správně pečovat o své zdraví.

Do roku 2024 s novým screeningem

Na seznam preventivních vyšetření přibyl v roce 2024 zbrusu nový screeningový program, který se zaměřuje na včasné zachycení rakoviny prostaty. Test z krve, který bude zjišťovat hladinu prostatického specifického antigenu (PSA), se týká mužů ve věku od 50 do 69 let. V České republice si tuto diagnózu ročně vyslechne zhruba osm tisíc mužů. Zhruba 1 400 z nich kvůli tomuto onemocnění zemře. Počet případů dlouhodobě roste a nemocní přicházejí obvykle pozdě, kdy je už léčba nádoru komplikovaná.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Emotivní zpověď moderátorky CNN. Přímo ve vysílání řekla, že má rakovinu prsu ve 3. stadiu

„Rakovina prostaty bývá dlouhou dobu bez příznaků, proto je v tomto případě prevence naprosto klíčová. Riziko tohoto zhoubného nádoru stoupá po 50. roce věku. Zvyšuje ho také jeho výskyt v rodině, vysoký příjem živočišných tuků a červeného masa, obezita a kouření,“ přiblížila Šédová.

Loono je pacientská organizace, ve které působí tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů. Skrze workshopy, školení a webináře usiluje o edukaci společnosti o důležitosti prevence onkologických a kardiovaskulárních onemocnění, reprodukčním a duševním zdraví.

V České republice fungují ještě další čtyři screeningové programy. Na mamografický screening, který slouží k včasnému záchytu rakoviny prsu, by měla docházet každá žena od 45 let, a to jednou za dva roky. Do 45 let si žena musí takové vyšetření zaplatit sama, většina zdravotních pojišťoven na něj však přispívá. Do 40 let věku se obvykle využívá místo mamografu ultrazvuk.

Screening rakoviny děložního čípku se provádí pomocí cytologického stěru z děložního čípku.Toto vyšetření probíhá jednou ročně v rámci preventivní prohlídky u gynekologa. Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku využívá dvě různé metody. Ženy i muži od 50 let věku mohou podstoupit jednou ročně test okultního – tedy skrytého – krvácení do stolice (tzv. TOKS) nebo jednou za 10 let koloskopii.

V roce 2022 odstartovala pilotní verze programu včasného záchytu rakoviny plic, ten je ve třech stupních. V tom prvním praktický lékař vyhledá ve své evidenci pacienty s vyšším rizikem rakoviny plic ve věku od 55 do 75 let, kteří vykouří 20 a více cigaret denně. Následuje návštěva pneumologa, který v případě posouzení vyššího rizika rakoviny plic odešle pacienta na radiologické pracoviště v Komplexním onkologickém centru.

Na jaká preventivní vyšetření v roce 2024 nezapomenout?

  • Ženy

Každé dva roky by měly absolvovat preventivní prohlídku u svého praktického lékaře, jednou ročně u gynekologa a alespoň jednou ročně u zubaře. Jednou ročně mohou navštívit také očního lékaře a dermatologa. Během prohlídky u gynekologa probíhá screening rakoviny děložního čípku. V rámci prevence rakoviny prsu by měla žena po 45. roce zajít každé dva roky na mamografický screening.

Od 50 let chodí ženy také na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, od 55 let dál mohou být kuřačky, které denně vykouří 20 a více cigaret, vybrány také pro screening rakoviny plic.

  • Muži

Jednou za dva roky by měli docházet ke svému praktickému lékaři a alespoň jednou ročně k zubaři. Jednou ročně mohou absolvovat také preventivní prohlídku u očního lékaře a dermatologa. Po 50. roku věku by měli poprvé navštívit urologa a nově absolvovat krevní odběr v rámci screeningu rakoviny prostaty.

ČTĚTE TAKÉ: Nejen kouření. Plicím škodí i to, v jaké lokalitě Češi žijí, varují experti a volají po změně

Stejně jako ženy by pak měli od 50 let chodit na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku a od 55 let je může praktický lékař vytipovat pro screening rakoviny plic.

Tagy: