Tachovsko zasáhla intenzivní supercela. Na Domažlicku kvůli bouřkám padaly lampy i stromy

Silné bouřky se prohnaly Českem

Česko zasáhly slabší bouřky, než se čekalo

Silné bouře zasáhly o půlnoci na pátek hlavně Karlovarský kraj a část Plzeňského kraje, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nejvíce škod napáchaly na Domažlicku, kde hasiči odstraňovali stromy spadlé na silnice a v obci Babylon i popadané lampy veřejného osvětlení. Tornádo se dle odborníků sice nevyskytlo, ale na Tachovsku se během noci vyskytla intenzivní supercela. Celkově však byly noční bouřky v západní části republiky slabší, než meteorologové očekávali. Hasiči potvrdili, že větší problémy nebyly.

Varování před extrémními bouřemi se tentokrát naštěstí nenaplnilo. Proč se tak stalo, meteorologové zkoumají.

„Analyzujeme příčiny, nicméně hlavním problémem byla asi mocnost zádržné vrstvy, která dovolila spustit konvekci (přenos energie prouděním) v Bavorsku relativně pozdě. Bohužel, iniciace konvekce je při předpovědi bouřek největším oříškem,“ uvedli meteorologové. „Bohužel/bohudíky příroda bude vždy na krok před námi,“ dodali.

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouře udeřily v Německu. Nefungovala kanalizace, v ulicích plavala auta, ukazují videa

Aktuální bouře mohou ale podle nich stále přinášet lokální škody, zejména kvůli větru. Kolem půlnoci se silné bouře vyskytovaly zejména v Karlovarském kraji a na Rakovnicku. Bouřky také provázela velmi vysoká blesková aktivita.

22:23 Nový Kramolín - Domažlice

Posted by Kájina Vlasáků on Thursday, June 22, 2023

Podle mluvčího hasičů Plzeňského kraje Petra Poncara měly jednotky v kraji kvůli počasí do půlnoci 26 výjezdů. „V drtivé většině to byly stromy na komunikacích. V Babylonu řešíme padlé lampy veřejného osvětlení. Zásahy jsou téměř výhradně na Domažlicku,“ upřesnil na Twitteru.

V souvislosti s noční bouřkou vyjížděly hasičské jednotky v Ústeckém kraji k šestnácti událostem, kdy musely odstraňovat popadané stromy přes komunikace. Nejvíce událostí bylo na Litoměřicku.

V souvislosti s bouřkou měli několik výjezdů i hasiči Libereckého kraje. A opět likvidovali popadané stromy.

Předpověď se naštěstí nenaplnila ani ve Středočeském kraji. Kromě několika popadaných stromů to byla podle hasičů běžná služba. V souvislosti s bouřkou zaznamenali asi desítku výjezdů.

Podle čtvrteční výstrahy hrozily v západní části Česka do časného pátečního rána extrémně silné bouřky. Mohly je doprovázet prudké nárazy větru o rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu, až pěticentimetrové kroupy a intenzivní přívalový déšť.

Tagy: