Tajemství pohádky S čerty nejsou žerty: Vetchý s Dlouhým se vsadili, kdo sbalí princeznu

Bez pohádky S čerty nejsou žerty režiséra Hynka Bočana si vánoční svátky už snad ani neumíme představit. Hvězdné obsazení, nesmrtelné hlášky, není divu, že baví už několik generací. Možná vás ale překvapí, co se dělo během natáčení. Došlo při něm i na milostné románky.

Panovačnou princeznu Angelínu zosobnila herečka Dana Bartůňková, která při castingu porazila daleko známější kolegyně. „Šla jsem na konkurz, kde bylo dalších sto adeptek. Mezi nimi plejáda slavných hereček, jako byla Libuše Šafránková nebo Ivana Andrlová. Když jsem to osazenstvo viděla, chtěla jsem se otočit a jít domů. Říkala jsem si, že nemám absolutně žádnou šanci,“ vzpomínala herečka.

„Vladimír Dlouhý, který měl už roli Petra Máchala jistou, tam seděl a nahazoval texty. Šla jsem mezi posledními, takže už jsem z toho dlouhého čekání byla docela unavená. Když jsem navíc vešla na scénu, zakopla jsem o nějaký kabel a z pusy mi nechtěně vyklouzlo jadrné slovíčko. Pan režisér se na mě tak zvláštně a přísně podíval a já tušila, že jsem to zvorala. Za tří týdny přišel šok. Volali mi z produkce, že si vybrali mě,“ uvedla Bartůňková.

Samotné natáčení, které probíhalo o prázdninách, bylo prý velmi veselé. „Byly divadelní prázdniny, nikdo nikam nespěchal. Strávili jsme společně asi čtyři dny v Českém ráji, kde jsme i nocovali. Každý večer přinesl catering něco dobrého k jídlu a pití. Panovala skvělá, uvolněná atmosféra, povídalo se a vymýšlely různé dialogy, přidávaly se hlášky, jak ten scénář ještě vylepšit. Režisér Bočan byl úžasný v tom, že hercům nechával určitou volnost. No a nás princezny produkce v deset večer zahnala spát, abychom ráno nebyly oteklé. Samozřejmě jsme se pak vracely tajnými cestičkami zpátky,“ dodala Dana Bartůňková.

Vetchý ostrouhal

Představitelka princezny Adélky, Monika Stará, dnes Pelcová prožila během natáčení svoji první velkou lásku. Zamilovala se ale do toho nepravého. „Ondra Vetchý a Mirek Dlouhý, velcí kamarádi už od konzervatoře, byli ve věku, kdy si dělali takzvané zářezy. Holky po nich šílely, mohli mít každou, na kterou si ukázali. V té době soutěžili, kdo bude mít lepší skóre, kdo jich víc sbalí. A když se na scéně objevila Monika, tedy Adélka, které bylo šestnáct let, bylo o zábavu postaráno. Krásná kořist. Oba zbystřili, kdo bude první,“ přiblížila s úsměvem herečka.

Tak snadné to ale pánové neměli. „Monika byla cudná, nezkažená dívenka z Olomouce. Taková panenka. Celou dobu byla navíc pod dohledem svého tatínka, který tam pobýval s ní. Dopadlo to ale tak, jak už to v pohádkách bývá. Zamilovala se do Mirka. Byla to její první, a tudíž největší láska, na kterou se nezapomíná. Když Vladimír zemřel, strašně ji to sebralo,“ prozradila Bartůňková.

V pohádce zaznělo několik hlášek, které se staly legendárními. Například „Tatínek vám vyhlásí válku“ z úst prince v podání Václava Vydry. „Nikdy by mě nenapadlo, že to takhle zlidoví. Pamatuji si, že natáčení té scény bylo docela únavné. Na tak malém prostoru nás tam bylo docela dost a záběr s tou koulí na noze, která se tahala na vlasci, nebylo vůbec snadné natočit,“ vybavil si Vydra, který má při vzpomínkách smíšené pocity.

„Když mi zavolal režisér Hynek Bočan, abych přišel na casting, měl jsem velkou radost. Předtím mi svěřil moji první velkou roli ve filmu Půl domu bez ženicha, takže jsem jako mladý začínající herec po velkém úspěchu této komedie očekával podobně velký prostor i tady. Jenže po konkurzu se dlouho nikdo neozýval. Až po několika týdnech mi zavolali, že mám ztvárnit prince, což byla ale hodně maličkatá postava. Nebudu zastírat, že jsem si tehdy představoval daleko větší prostor,“ usmál se Václav Vydra.

Pohádku S čerty nejsou žerty můžete sledovat 26. prosince ve 20:15 na TV Prima.

Tagy: