Tempel chce za nespravedlnost 86 milionů. Spoluvězni potvrdili, že měl drsnější režim

Robert Tempel se se státem soudí o 86 milionů.

Rozhovor s Tempelem

Obvodní soud pro Prahu 2 v úterý pokračoval v projednávání žaloby Roberta Tempela na stát. Muž strávil roky ve vězení kvůli dvojnásobné vraždě, kterou ale nespáchal. Po státu za to chce 86 milionů korun. V úterý v jeho prospěch svědčili bývalí spoluvězni.

Dopoledne strávil prací na stavbě a odpoledne se objevil před soudem. Na chodbě se Robert Tempel bavil se známými, s kterými v minulosti sdílel stejnou celu. „Mám firmu, stavím bytové domy. Pracuji od rána do večera, jsem pořád v práci,“ řekl CNN Prima NEWS Tempel.

ČTĚTE TAKÉ: Muže na Svitavsku měli unést, jeho ostatky uvařit a vylít na pole. Případ vraždy jde k soudu

Jeho žaloba na stát se týkala neúměrné délky trestního stíhání i toho, že byl za mřížemi neoprávněně. Tempel také tvrdil, že ve vězení pobýval v přísnějších podmínkách než ostatní vězni. A právě někteří z nich u soudu vypovídali.

Byl jím i Albert Žirovnický, bývalý šéf Discolandu Silvia, známého nočního podniku z 90. let. Za vraždu dostal 16 let vězení a s Templem sdílel celu na Mírově. „S Robertem jsem byl na jedné cele tři až pět měsíců,“ uvedl Žirovnický.

„Oproti ostatním odsouzeným jsem neměl běžný režim, vycházky, návštěvy či přístup ke stravování jako ostatní,“ dodal Tempel. Jeho spoluvězni svědčili podobně.

„Nevím, nakolik byl pan Tempel nebezpečný nebo nebyl. Podle informací, které jsme získali ze spisu, byl považován za obzvláště nebezpečného zločince a recidivistu. Je na soudu, aby učinil závěr, jestli měl nebo neměl být v režimu, v jakém byl,“ řekl státní zástupce Miloš Borovička.

Tempel již dostal od státu odškodné 3,6 milionu korun. Jestli dostane i zbytek peněz, kvůli kterým se soudí, není jasné. Očekává se, že se spor potáhne ještě několik měsíců.

Tagy:
vražda vězeň soud věznice žaloba odškodnění Albert Žirovnický Robert Tempel Discoland Sylvie Mírov Obvodní soud pro Prahu 2