Terénní Maybach maloval zesnulý návrhář od Vuittona. Je víc šik než Range Rover

Nejnovější Mercedes-Maybach vypadá, jako kdyby ho Daimler navrhoval pro pouštní jednotky Bundeswehru. Novinka, která vlastně ani nemá jméno, je ve skutečnosti poctou nedávno zesnulému uměleckému řediteli módní značky Louis Vuitton, Virgilu Ablohovi, který měl spolu se šéfdesignérem značky Gordenem Wagenerem toto auto navrhnout.

Vystudovaný stavební inženýr a architekt Virgil Abloh, který koncem listopadu podlehl rakovině, pracoval pro značku Louis Vuitton od roku 2018 a evidentně si dokázal najít čas i na jiné aktivity než jen na módu. Automobilka Mercedes-Maybach uvádí, že společně s Gordenem Wagenerem měl při návrhu tohoto auta naprosto volné ruce.

Výsledkem jejich práce je obrovské šestimetrové dvoudveřové kupé určené do terénu (tedy alespoň papírově), přičemž auto údajně nemá technickou předlohu v žádném stávajícím modelu.

Asi bychom ještě měli dodat, že robustní stroj postavený na terénních pneumatikách s vysokým profilem a kabinou chráněnou bezpečnostním rámem je elektromobil. Automobilka se však nepochlubila žádnými konkrétními technickými parametry.

Z jeho v zásadě velmi jednoduchého designu dokáže zaujmout – kromě ochranných trubek, výrazné masky a světel s logy zdvojeného písmene M (Maybach-Motorenbau nebo také Maybach-Manufaktur) – také přední kapota. Je jedním slovem obrovská, ale zároveň průhledná a má v sobě integrované solární panely, které by měly buď prodloužit dojezd, nebo pečovat o napájení klimatizace či jiných pomocných systémů.

S jakým záměrem vzniklo extravagantní terénní Gran Turismo, Mercedes přesně nepopisuje. Netušíme proto, jestli má rovnou namířeno do muzea, nebo má firma v plánu s ním ještě pracovat. Zdá se vám to přehnané? V Evropě podobný vůz velké šance na obchodní úspěch nemá, nepochybujme ale o tom, že například na Blízkém Východě, v Rusku nebo ve Spojených státech by Maybach nemálo závazných objednávek získal.

Tagy: