Novodobí otrokáři z Karlovarska: Gang terorizoval a okrádal krajany v Británii

Krajský soud v Plzni pokračuje v rozplétání případu novodobého otrokářství. Čtveřice Čechů měla své krajany lákat do Velké Británie za prací. Na místě jim ale oběti musely odevzdávat výplatu a dokonce byly i fyzicky napadány. Obžalovaným hrozí až 15 let za mřížemi.

Člověk by řekl, že v 21. století už se s otrokářstvím v Evropě nesetká. Opak je ale nejspíš pravdou. Právě z toho je totiž obviněna čtveřice z Karlovarska. Mezi lety 2016 až 2018 měla sociálně slabé lidi lákat na práci ve fastfoodovém řetězci v zahraničí.

„Obžalovaní měli poškozené lživě informovat o podmínkách nabízené práce a pobytu. Měli jim zajistit dopravu do Velké Británie,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové detaily masakru na Přerovsku: Muž zabíjel samopalem, policisté takový případ nepamatují

Údajní otrokáři sebrali podle obžaloby obětem doklady a mobilní telefony, mlátili je a vyhrožovali jim. Tím docílili toho, že se se jim poškození úplně podvolili a pracovali pod dohledem obžalovaných šest dnů v týdnu až 14 hodin denně. „Mzdy poškozených byly zasílány právě na účty obžalovaných,“ doplnila Rubášová. O jediném volném dnu v týdnu pak oběti musely provádět úklid domu, ve kterém společně žily a nemohly jej opustit.

Čtveřice si měla novodobým otrokářstvím přijít na téměř tři miliony korun. Za obchodování s lidmi jí hrozí až 15 let odnětí svobody. Obžalovaní veškerá obviněni odmítají. Státní zástupce navrhuje třem z nich trest ve výši osmi let.

Gabriele M., která obětem měla zprostředkovat pracovní smlouvu, potom devět let. „Nesouhlasí ani z právní kvalifikací ani v otázce viny. Ona byla v uvozovkách tím posledním článkem, který se staral o ty v uvozovkách poškozené. S jejich finančními prostředky nenakládala,“ řekl její obhájce Václav Krondl.

Soud bude pokračovat v následujících dnech výpověďmi svědků. Poškození požadují statisíce jako náhradu za duševní útrapy.

Tagy:
Velká Británie soud Karlovarský kraj Krajský soud v Plzni okres Přerov Václav Krondl