Pár dní po smrti Prigožina zmizel i hřbitov vagnerovců. Kříže a věnce skončily jako smetí

Jevgenij Prigožin na hřbitově padlých bojovníků Vagnerovy skupiny v Rusku

Těžká technika poblíž vesnice Nikolajevka v Samarské oblasti ani ne dva dny po sestřelení Prigožinova letadla zlikvidovala hřbitov vagnerovců se stovkami hrobů. Přitom v dubnu tu Jevgenij Prigožin odhalil pamětní desku na počest padlých žoldáků, kteří přišli o život při invazi na Ukrajině. S informací přišel web Ukrajinská pravda na základě fotografií, které zaslali místní obyvatelé do redakce ruského webu 63.ru.

Jako by se po nich slehla zem, tak by se dal popsat výjev na hřbitově vagnerovců v Nikolajevce poblíž Samary po úmrtí jejich šéfa Jevgenije Prigožina, s nímž ve středu za nevyjasněných okolností spadlo soukromé letadlo. Jeho smrt v neděli potvrdily i testy DNA.

Podle místních svědectví zprostředkovaných webem 63.ru byly z hrobů pomocí těžké techniky odstraněny kříže se jmény. Na hromadě jako smetí spolu s nimi skončily i věnce a další hřbitovní propriety.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadná smrt 14 ruských vojáků na Krymu. Někdo je měl podříznout ve spánku přímo v kasárnách

Z místa reportoval také muž oblečený do trička s vagnerovskými symboly, jehož svědectví na síti X zveřejnil poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko. „Tady, kde je cesta, byly hroby. Všechny byly zničeny. Co to děláte? To je rouhání. Lidé umírali pro Rusko a vy jste jim srovnali se zemí všechny hroby. Nebojíte se Boha?“ gestikuluje směrem k dělníkům, kteří plochu zasypávají štěrkem.

Poté, co obrázky způsobily mezi veřejností pobouření, přinesla místní média vysvětlení. Podle nich jde o přestavbu hřbitova a měla by zde vzniknout vybetonovaná třida. Na místě každého hrobu pak prý vyroste černá pyramida, uvedl web Ukrajinská pravda.

Na hřbitově, kde našli svůj klid žoldáci z Prigožinových jednotek, bylo zpočátku dvacet hrobů a postupně se rozrůstal. V dubnu se tu stavil sám Prigožin, který zde odhalil pamětní desku. Ta, soudě podle dostupných informací, stále stojí a nebyla zbourána.

V současnosti se odhaduje, že tu mohly být pochovány až stovky mrtvých žoldáků. Úřady Samarské oblasti zatím nevydaly žádné oficiální prohlášení.

Tagy:
Twitter Ukrajina hřbitov Rusko Samara Samarská oblast Jevgenij Prigožin Nikolajevka