Záhadná smrt 14 ruských vojáků na Krymu. Někdo je měl podříznout ve spánku přímo v kasárnách

Ruští občané povolaní během částečné mobilizace jsou vidět, jak jsou odesíláni do oblastí bojové koordinace po povolání do armády pro rusko-ukrajinskou válku v Moskvě, Rusko, 10. října 2022.

Rusové na okupovaném Krymu řeší smrt 14 vojáků. Někdo je měl přímo na základně zavraždit, když spali, informují některá ukrajinská média s odkazem na ruské zdroje. Podotýkají také, že poblíž města Jevpatorija, kde se měl incident odehrát, se tento týden vylodili členové speciálních ukrajinských jednotek. Oficiální místa se zatím k situaci nevyjádřila.

Čtrnáct ruských vojáků mělo zemřít přímo v kasárnách u města Jevpatorija. A to za dost zvláštních okolností — neznámí sabotéři jim prý ve spánku podřízli hrdla a zasadili ránu do srdce. O případu informují ukrajinská média. Ta se odkazují na telegramový kanál, který údajně čerpá informace přímo od zdrojů v ruském generálním štábu a okupační správy Krymu.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožinovo osiřelé panství. O Afriku se přetahuje Putin s Čínou, umírají vojáci i domorodci

Jak se sabotéři do vojenského objektu nepozorovaně dostali a zase zmizeli, je záhada. Rusové podle zprávy rozjeli důkladné pátrání.

Ukrajinci pak připomínají, že nedaleko Jevpatorije se tento týden odehrála bitva mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami, které se překvapivě vylodily u mysu Tarchankut. „Jestli někteří ze sabotérů mohli na Krymu zůstat a zavraždit naše vojáky v kasárnách, nemohou naše zdroje s jistotou říci,“ stojí ve zprávě.

Většina zmíněných zdrojů se ale domnívá, že se jednalo o skupinu, která na okupovaném poloostrově působí delší dobu. Podobný případ se měl totiž stát i v červenci v Sevastopolu. Tehdy neznámí útočníci údajně zabili v tamních kasárnách devět námořníků, i oni měli zemřít během spánku.

Podobné zprávy z obou stran konfliktu se během trvání války těžko ověřují. Faktem nicméně zůstává, že se zintenzivňují útoky Ukrajinců na Krym. Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) tvrdí, že v noci na čtvrtek podnikla společně s námořnictvem „speciální operaci“ na poloostrově. Jednotky speciálních sil se vylodily na pobřeží, kde se střetly se silami okupantů, uvedla vojenská tajná služba. Oznámila rovněž, že ukrajinské jednotky způsobily nepříteli ztráty a vyvěsily na Krymu ukrajinskou státní vlajku. Ještě před tím došlo ke zničení ruského raketového systému S-400 v Olenivce, která se rovněž nachází na okupovaném poloostrově.

Podívejte se na rozhovor CNN s elitními ukrajinskými odstřelovači:

V pátek pak ruské ministerstvo obrany uvedlo, že protivzdušná obrana zničila v oblasti Krymu 42 ukrajinských dronů. Zřejmě to ale nebyly všechny, neboť HUR o den později oznámila, že při zmíněném útoku zasáhly bezpilotní letouny ruskou vojenskou základnu nedaleko krymského Simferopolu.

Tagy:
smrt spánek záhada Krym podříznutí kasárna Sevastopol Simferopol Jevpatorija