Tíživé svědomí systému: Zmizelou romskou holčičku nikdo nehledal. Utýrala ji brutální babička?

Šestiletou Valerii surově týrala její babička.

HLASY ZLOČINU, Valerie Kvasničková

„Kriminalisté hledají šestiletou Valerii, kterou již několik měsíců nikdo neviděl. V tuto chvíli nemůžeme vyloučit, že se stala obětí trestného činu. Nemá o ní někdo nějaké informace?“ Tímto policejním tweetem začal jeden z nejtíživějších příběhů ztraceného dítěte v české kriminalistice. Šestiletá romská dívenka Valerie Kvasničková se nikdy nenašla. Případ řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Jde o „srdeční“ případ novináře Václava Janaty. „Byl jsem u toho od začátku a dodneška nad tím často přemýšlím. Zanechalo to ve mně hlubokou stopu,” říká jeden z autorů HLASŮ ZLOČINU, který dlouhá léta působí i jako reportér Krimi Zpráv. „Nevinná holčička, kterou skoro rok nikdo nehledal. Je svědomím české justice,” přidává se Jakub Kvasnička. „Stalo se tam tolik chyb. Když nic, pomohla Valerie alespoň změnit zákon,” dodává.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

V září roku 2018 se zjistilo, že Valerie nikde není. Naposledy ji viděli na ulici v říjnu 2017. Co se s ní stalo pak? Nikdo netušil. Šokující je, že si absence dívky za celou dobu nevšimla ani sociální pracovnice, která do bytu docházela.

„Valerie? Byla to moc krásná holčička, taková tichá, ale to bylo i tím věkem. Potkávala jsem ji tady docela často. Ta rodina tu bydlí přibližně dva roky, ale posledního asi půl roku, možná víc, jsem ji neviděla,“ řekla tehdy Blesku jedna ze sousedek Věra Kontová.

Pozornost policie i médií se brzy stočila na babičku Soňu Kvasničkovou. Kromě teorií, že mohla být malá Valerie prodána do zahraničí, se víc a víc objevují šokující informace o tom, že babička malou Valerii brutálně týrala. Stejně jako všechny její sourozence. Přitom už měla z minulosti škraloup za týrání dětí, přesto jí soud přiřkl opatrovnictví. „Jak je to možné? Další z mnoha mezer v českých zákonech,” popisuje Kvasnička.

Utýrala Valerii nakonec babička, jak naznačilo mnoho výpovědí? Co byla vůbec zač? Jakou měla minulost? Proč seděla ve vězení a proč měla opatrovnictví jako byznys? Co o ní vypověděli ostatní děti? Co si myslí policie? Byla potrestaná sociální pracovnice? A co dělala Valerie v posledních dnech, kdy byla viděna? Sledujte videopodcast HLASY ZLOČINU v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
Václav Janata policie Policie ČR zmizení Valerie Kvasničková pátrání podcast pohřešovaní sociální pracovník trestná činnost Jakub Kvasnička Hlasy zločinu videopodcast trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva vyšetřování trestné činnosti