Ortel je dement a skládá písně o Hessovi, napsal muž. Přestupková komise mu dala za pravdu

Šéf kapely Ortel je dement a skládá písničky o Hessovi (německém nacistickém politikovi, pozn. red.) a vyhlazování židů, napsal na sociální síti ředitel marketingu českobudějovické hokeje Tomáš Kučera. Hudebník na něj podal trestní oznámení, to však policie odložila jako přestupek. Přestupková komise v Plzni pak rozhodla, že si Kučera udělal svůj subjektivní názor na Ortela na základě veřejných informací o jeho politických názorech a výrok o „skládání písniček o Hessovi“ označila za pouhé zveřejnění pravdivé informace. Oznámení proto odložila.

Vše začalo zrušeným koncertem skupiny Ortel v kulturním domě v jihočeské Zlivi. „Koncert si přesunuli sami do Břehova. Nicméně to nějakému dezinformačnímu serveru nezabránilo, aby psal o tom, že ve Zlivi jsme zakázali hudební skupině Ortel vystupovat,“ uvedl Tomáš Kučera, manažer českobudějovického hokeje a radní Zlivi.

Kučera se pak zapojil do diskuse na sociálních sítích. V reakci na příspěvek jednoho z fanoušků skupiny nazval hudebníka dementem a dodal, že v textech zmiňuje nacistickou tematiku.

To však Tomáše Ortela pobouřilo. „Ohradil jsem se ohledně vyjádření, že jsem někdy v minulosti skládal nějaké skladby o vyvražďování židů nebo nedej bože o Hessovi. Tato informace je mylná, nepravdivá,“ upřesnil hudebník.

Proto se obrátil na policii. Ta případ vyhodnotila jako přestupek a předala jej správní komisi plzeňského magistrátu, která ale oznámení na Kučeru odložila. „Obviněný si vytvořil svůj subjektivní názor, a to takový, že je pan Ortel ‚dement‘, na základě jeho politických názorů a tvorby. Tento výrok vyjadřuje názor obviněného, který si utvořil na základě pravdivých informací o politických názorech pana Ortela,“ píše se v jejím rozhodnutí.

„Osobně se s tímto rozhodnutím a odůvodněním ztotožňuji,“ řekl k tomu místostarosta třetího plzeňského obvodu Ondřej Ženíšek.

„Přišlo mi úplně absurdní, že musím něco vysvětlovat k nějaké diskusi na internetu. Co z toho udělali, má mnohem větší dopad než to, co jsem napsal kdysi na Twitteru,“ okomentoval rozhodnutí komise Kučera.

Správní komise vynesla verdikt 25. ledna. Zpěvák skupiny si ho ale nevyslechl. Prý si spletl datum a přišel o týden dřív.

Tagy: