Topolánek: Babiš by měl pykat za to, co provedl našemu státu. Rodina do kampaně nepatří

Topolánek

Co Čech, to politik! (907)

Babiš má pykat za své činy a zodpovídat se za vedení státu, ale rodinné problémy do kampaně nepatří. V pořadu Co Čech, to politik! Na CNN Prima NEWS to řekl bývalý premiér Mirek Topolánek. Reagoval tak na start kampaně hnutí ANO, na který vtrhnul syn českého premiéra Andrej Babiš mladší. Podobně jako Topolánek reagovali i další hosté pořadu, biochemik Zdeněk Hostomský a římskokatolický kněz polské národnosti Zbigniew Czendlik.

„Babiš má pykat za své činy a zodpovídat se za vedení státu, ale rodinné problémy do kampaně nepatří. Babiš mladší je možná někým zneužíván, ale sám ubezpečuje, že s ním nikdo nemanipuluje,“ prohlásil Topolánek.

K incidentu došlo ve čtvrtek v Ústí nad Labem. Babiš mladší na premiéra mimo jiné zvolal, že jakožto otec by měl být rád, když slyší, že je jeho syn zdravotně v pořádku. „Dnes máš narozeniny, jsem naštvaný, ale mám informace, že jsem psychicky v pořádku. To by měla být nejlepší věc, kterou bys měl slyšet na své narozeniny,“ prohlásil junior.

„Je to hodně silné. Jsem rád, že mým tatínkem není pan Babiš a mým synem Babiš mladší. Jsem rád, že tohle nemusím řešit, protože lidsky vnímám kauzu jako obrovskou tragédii dvou lidí,“ reagoval v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS kněz Zbigniew Czendlik.

Praní špinavého rodinného prádla na veřejnost nepatří

Podle Czendika by se v podobných situacích měli kameramani chovat jako na fotbale. „Když vběhne na hřiště nahý fanoušek, také ho nezabírají,“ podotkl kněz. Podle biochemika Hostomského je situace více než jasná: „Praní špinavého rodinného prádla na veřejnost nepatří.“

Zda bude hrát vniknutí Babiše mladšího na zahájení kampaně hnutí ANO nějakou roli v říjnových volbách, není podle Topolánka jasné. „Babišovi voliči se dnes zajímají o to, kdo jim kolik dá. A Babiš jim dá více, než ostatní mohou slíbit. Možná si někdo může říkat, že za vším stály opoziční strany, což ale tak rozhodně není,“ dodal.

Babiš mladší novinářům řekl, že v Ústí nad Labem byl náhodou s režisérem Vítem Klusákem. Ten je skoro-švagrem marketingového stratéga hnutí ANO Marka Prchala. Premiér poté prohlásil, že právě Klusák jeho syna ovládá.

Na stranu premiéra Babiše se postavila i hlava státu. „Prezident republiky Miloš Zeman odsoudil aktivity režiséra Víta Klusáka, který prý organizuje vystoupení psychicky nemocného syna českého premiéra,“ napsal v sobotu na Twitteru Ovčáček, podle něhož Zeman vyjádřil předsedovi vlády plnou solidaritu.

To se ale nelíbilo Babišovi mladšímu. „Zeman je bytostně odporný pseudonadčlověk, který lže o mých záležitostech, a navíc je napojený na Rusko – stejně jako Agrofert, a na Čínu. Tedy země, které porušují lidská práva,“ reagoval na sociálních sítích premiérův syn na výroky hlavy státu. Následně doplnil, že „Zeman nemá právo na to, být prezidentem národa uprostřed Evropy“.

Tagy:
Mirek Topolánek Zbigniew Czendlik volby 2021 Zdeněk Hostomský Co Čech, to politik!