V indickém Dillí hořel obchodní dům. Tragický požár nepřežilo 27 lidí

Při požáru v indickém hlavním městě Dillí v pátek zemřelo 27 lidí. Oheň už se podařilo uhasit, uvedla agentura AFP s odkazem na indické hasiče. Hořela čtyřpatrová budova, v níž byly převážně obchody. Plameny se snažily uhasit posádky více než 30 hasičských vozů. Desítky lidí se z budovy podařilo evakuovat, uvedla agentura AP. Pozůstalým už kondoloval indický prezident Rám Náth Kóvind. Premiér Naréndra Módí slíbil, že pozůstalí i zranění dostanou odškodné.

Třetí patro budovy zatím nebylo možné prohledat, a tak je možné, že budou nalezena další těla, uvedla stanice CNN-News18. Zatímco někteří hasiči hovořili o 27 mrtvých, podle jiných je dosavadní bilance požáru 26 obětí. Mnoho lidí utrpělo popáleniny, podle AFP kvůli nim bylo do nemocnice převezeno více než 40 lidí. Část zraněných skončila v nemocnici, protože vyskočili z hořícího domu.

Požár vypukl v prvním patře, kde má kanceláře firma, která vyrábí zabezpečovací kamery a routery. Majitele firmy zadržela policie.

Kondolence od prezidenta

Premiér Módí oznámil, že pozůstalí po obětech dostanou odškodné 200 tisíc rupií (asi 61 500 korun), což je asi šest průměrných měsíčních platů v Indii. Zraněným připadne čtvrtinová částka, uvedla CNN-News18.

„Jsem zdrcen tragickou nehodou při požáru budovy poblíž stanice metra Mundka v Dillí. Upřímnou soustrast pozůstalým rodinám. Přeji brzké uzdravení zraněným,“ napsal na Twitteru prezident Kóvind. O příčinách požáru se zatím žádné zdroje nezmiňují.

Požáry jsou v Indii poměrně časté. Stavební zákony a bezpečnostní normy v zemi porušují stavitelé i obyvatelé. V roce 2019 při požáru způsobeném elektrickým zkratem zemřelo 43 lidí, píše AP.

Dillí v těchto dnech zažívá vlnu extrémních veder. Teploty v metropoli přesahují 46 stupňů a ochlazení se zatím nečeká.

Tagy: