Dívka měla utéct z ústavu, pak u Řevnic skočila pod vlak. Chybovali pracovníci?

Sebevražda dívky z ústavu

Policisté dál pokračují ve vyšetřování sebevraždy teprve šestnáctileté dívky, která v neděli skočila pod vlak nedaleko středočeských Řevnic. Podle zjištění CNN Prima NEWS měla před osudným činem utéct z diagnostického ústavu, kde byla umístěná. Zaměstnanci o tom však údajně nepodali řádné hlášení. Vedení ústavu odmítlo celou záležitost komentovat.

„Jenom se chci omluvit všem svým blízkým za to, že sem to vzdala. Odpusťte mi moje sobecké jednání, jenže já už celej svůj život nezvládám. Omlouvám se vám, kamarádi, miluju vás a miluju tebe, Maxi.“ Tak zněla poslední slova 16leté dívky, která napsala na sociální síť. Následně na trati mezi Řevnicemi a Zadní Třebaní skočila pod rozjetý vlak. Neměla šanci přežít.

Šestnáctiletá dívka byla umístěná v řevnickém diagnostickém ústavu. Krátce po sebevraždě se na sociálních sítích začaly objevovat komentáře kamarádů, kteří řešili hlavně to, jestli se tragédii nedalo zabránit. Někteří napsali i do redakce Krimi zpráv. Dívka totiž měla mít sebevražedné sklony a sklony k sebepoškozování, což dokládají i fotky, které sama zveřejnila. Pomoci se jí prý ale nedostalo.

„V. se řezala a vychovatelka na to jen řekla: ‚Znám lepší make up.‘ Nebo jí řekla, ať už konečně umře,“ napsala redakci jedna její kamarádka. Pátrání CNN Prima NEWS se zaměřilo především na okolnosti, za kterých mohla dívka sebevraždu spáchat. Umístěna byla ve zmiňovaném diagnostickém ústavu – zařízení, které se řídí přísným režimem a pravidly.

Podcenili zaměstnanci ústavu situaci?

Ze dvou na sobě nezávislých zdrojů se redakci podařilo zjistit, že pracovníci ústavu v tomto případě zřejmě podcenili situaci. Jakmile některé z dětí uteče, mají povinnost to bezodkladně nahlásit na policii. Jak ale tvrdí naše zdroje, v tomto případě se nic takového nestalo.

Na okolnosti tragédie jsme se chtěli zeptat ředitele diagnostického ústavu. Ten nás ale prostřednictvím jednoho ze svých zaměstnanců odkázal na ministerstvo školství. Tam po nás chtěli dotazy poslat e-mailem. Dostalo se nám jen obecné odpovědi.

„Předně je potřeba uvést, že školská zařízení, mezi která patří také diagnostické ústavy, nejsou zařízeními detenčními. Umožnují tedy dětem mimořádné vycházky,“ zněla odpověď ministerstva.

Na dotaz, jestli v tomto případě byla dívka na povolené vycházce, nebo z ústavu utekla, nám bylo řečeno, že na to ministerstvo odpovědět nemůže a máme se obrátit na policii. „Případ je v šetření, nemůžeme sdělovat žádné další podrobnosti,“ reagovala policie. Z oficiálních míst se dosud redakce odpovědí nedočkala. Přinést by ji mělo nejspíš až policejní vyšetřování. To ale může trvat řadu týdnů.

Tagy: