Trauma z tragédie zůstalo. Dva fanoušci si vzpomněli na Hillsborough a spáchali sebevraždu

Letošní finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Liverpoolem začalo s více než půlhodinovým zpožděním. Někteří příznivci totiž bez lístků přelezli ploty pařížského Stade de France, takže zavládl chaos. V útrobách stadionu se mačkali lidé, ve vzduchu visel velký průšvih. Leckomu se vybavila událost z roku 1989 na Hillsborough, kde tlačenice vyústila v 97 obětí. Vzpomněli si i dva přeživší tragédie, které navrácené trauma dovedlo k sebevraždě.

15. duben 1989 je pravděpodobně nejtemnějším dnem ve fotbalových dějinách. V semifinále anglického FA Cupu se tehdy na sheffieldském stadionu Hillsborough potkali Liverpool a Nothingham Forrest.

S bezpečností si v této více než tři dekády vzdálené době nikdo hlavu nelámal, a tak bylo na už tak přeplněnou tribunu s liverpoolskými příznivci vpuštěno několik tisíc dalších fanoušků. Ochozy však nebyly nafukovací. Vznikla obrovská tlačenice, někteří lidé byli ušlapáni, jiní udušeni vestoje. Přímo v den katastrofy zemřelo 94 osob, další tři oběti přibyly v dalších dnech. Takřka 800 lidí si odneslo zranění.

Štěstí v neštěstí tehdy měli dva muži. Jenže hrůzný zážitek z epicentra tragédie, ze kterého vyvázli živí, jen tak neodešel, provázel je až do letošního roku.

Se zděšením sledovali, co se dělo před letošním finále Ligy mistrů v Paříži, které „jejich“ Liverpool sehrál s Realem Madrid. Francouzská policie brala akci jako jeden z bezpečnostních testů před olympiádou, kterou metropole pod Eiffelovkou hostí za necelé dva roky. Selhala ovšem na plné čáře.

Na velkolepou událost se snažili dostat lidé bez vstupenek, situace se zcela vymkla kontrole. Frustrovaný dav zahrnující rovněž děti policie umravňovala i slzným plynem. Výsledkem bylo, že tisíce lidí se na své místo dostaly později, v útrobách stadionu se pak fanoušci tísnili jako sardinky.

Real Madrid vyhrál – kvůli komplikacím o více než půl hodiny odložené – finále díky gólu Vinícia Juniora 1:0. Ale minimálně stejně silným tématem jako triumf „bílého baletu“ byl předzápasový chaos. Na sociálních sítích se objevilo mnoho záběrů, které zahrnovaly i tlačenice v tunelu vedoucím na tribunu.

Obrázky viděli rovněž dva muži ve věku 52 a 63 let, kteří před více než 34 lety byli na Hillsborough. Naplno se v nich znovu probudilo trauma a spáchali sebevraždu. Webu Liverpool Echo to potvrdil Peter Scarfe ze spolku na podporu přeživších tragédie v Sheffieldu.

„Události na Stade de France mají mnoho společného s tím, co se stalo na Hillsborough,“ podotkl Scarf.

Tagy: