Jedl jsem hodně sushi. Trosečník s úsměvem popsal tříměsíční boj o přežití uprostřed oceánu

Australský dobrodruh Timothy Shaddock strávil v oceánu nedobrovolně skoro 3 měsíce

Australský trosečník promluvil

Po bezmála třech měsících na širém oceánu se australský námořník a dobrodruh Timothy Shaddock vrátil na pevninu. Nalezli ho mexičtí rybáři, na jejichž loď se dostal i se svou fenkou Bellou. Oba se i přes dlouhotrvající a leckdy úmorné putování těší dobrému zdraví. Na moři se plavili již od dubna. Podle svých slov se trosečník během dlouhého pobytu na otevřeném oceánu přejedl sushi.

Pohublý, zesláblý a s tříměsíčním plnovousem, zároveň však s úsměvem na tváři. Tak vypadal Shaddock jen pár minut po tom, co dorazil na konec strastiplného bloudění napříč Tichým oceánem. Při samotné záchraně se ho rybáři vyptávali, zda má na skromné bárce nějaké drogy či zbraně. Zarostlý námořník s úsměvem něco takového odmítnul.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Záhadný objekt na břehu Austrálie. Kovovou konstrukci hlídá policie, úřady varují veřejnost

Dobrodruha na bouři poničeném katamaránu našli ve vlnách téměř dva tisíce kilometrů od nejbližší pevniny mexičtí lovci tuňáků. On sám hned po vylodění poznamenal, že právě tento druh ryby si užil víc než dost. „Hodně jsem rybařil. Měl jsem s sebou původně mnoho zásob, ale kvůli bouři jsem přišel o elektřinu a tím skončilo vaření. Jak to jen říct – pořád samé sushi,“ vysvětlil pobaveně.

Shaddock sám sebe popsal jako samotáře, který je na moři rád. Vzápětí ale dodal, že tohle se mu vymklo z rukou a několikrát se cítil až na samém pokraji svých sil. „V podstatě neustále musíte něco opravovat. Ta únava je potom zcela zdrcující,“ dodal.

Na moře vyrazil Australan už v dubnu. Jeho záměrem bylo doplout z Mexika na ostrovy Francouzské Polynésie. Během celé plavby mu měla dělat společnost fenka Bella. Stejně jako zbloudilý námořník i ona je v pořádku. „Začala mě pronásledovat tady v Mexiku. Zkoušel jsem jí najít domov asi na třech různých místech, ale ona se vždycky vydala za mnou a pronásledovala mě až na loď,“ odpověděl na otázky novinářů ihned na pevnině. „Je to nádherné zvíře. A neskutečně odvážné. Mnohem víc, než jsem já sám,“ shrnul.

Tagy: