Trump blokuje obsílku k soudu. Bojí se vypovídat pod přísahou k útoku na Kapitol?

Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu na výbor amerického Sněmovny reprezentantů vyšetřující útok na Kapitol z 6. ledna loňského roku. Snaží se tak zablokovat předvolání, které požaduje, aby do 14. listopadu vypovídal pod přísahou. Informovala o tom agentura AP.

„Dlouhodobý precedens a praxe říkají, že dělba moci brání Kongresu nutit prezidenta k výpovědi,“ uvedl Trumpův právní zástupce David A. Warrington. Dodal, že Trump se tuto záležitost snažil s výborem řešit. Výbor se však podle něj dál držel polické cesty, takže Trump musel do tohoto sporu mezi výkonnou a zákonodárnou mocí zapojit moc soudní.

Výbor minulý měsíc v předvolání uvedl, že shromáždil dostatek přesvědčivých důkazů o tom, že Trump osobně organizoval a dohlížel na snahy zvrátit výsledek prezidentských voleb z roku 2020 a pokojné předání moci. „Uvědomujeme si, že předvolání bývalého prezidenta je významný a historický krok,“ napsali v dopise Trumpovi demokratický předseda výboru Bennie Thompson a republikánská místopředsedkyně Liz Cheneyová s tím, že to neberou na lehkou váhu.

Předvolání kromě výpovědi požaduje poskytnutí řady dokumentů, včetně záznamů týkajících se osobních komunikací mezi Trumpem a zákonodárci i extremistickými skupinami. Žaloba uvádí, že bývalí prezidenti sice v minulosti v reakci na kongresové obsílky souhlasili s výpovědí či předáním dokumentů, ale žádný prezident ani bývalý prezident k tomu nikdy nebyl přinucen.

Tagy:
výpověď Donald Trump Kapitol Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Bennie Thompson Liz Cheneyová