Ivan Mládek o skládání hudby: Když vymýšlíte voloviny, inspirace je vám houby platná

V novém muzikálu Močál story zaznějí texty a písně Ivana Mládka.

Rozhovor s Ivanem Mládkem

Na Malé scéně Hudebního divadla Karlín vznikl nový muzikál s texty a písněmi Ivana Mládka s názvem Močál Story. Autor hitů jako Jožin z bažin, Pochod Praha–Prčice či Medvědi nevědí se v pořadu Showtime svěřil s tím, kde vymyslel většinu textů a proč při tvorbě nespoléhá na inspiraci.

„Když vymýšlíte voloviny, tak je vám inspirace houby platná, to musíte vymyslet. Nejde čekat, až se na ulici stane něco legračního, to bych nenapsal nic. U stolu jsem toho tolik nevytvořil, většinou texty vymýšlím v autě nebo když usínám, když se probouzím,“ uvedl v pořadu Ivan Mládek.

Zároveň ale přiznal, že písničky už nepíše: „Nic nového nedělám, maximálně v pořadu obměňujeme mluvené slovo, abychom neříkali pořád to stejný, ale písničky nedělám asi od roku 1985. Mám pořád ty samé, protože lidi chtějí ty nejznámější. Když nezahrajeme třeba Jez, tak za mnou lidé chodí a ptají se proč,“ svěřil se zpěvák.

ČTĚTE TAKÉ: Zpěvačka Andrea Kalousová má doma nového kocoura. Kazma to ale není

„S Banjo Bandem máme takových 25 nejvíce profláklých písniček, které hrajeme znova a znova. Už to nijak nevnímáme, akorát se to snažíme hrát pokaždé jinak. Aspoň je to pro nás změna, ale pro lidi tolik ne,“ dodal.

A i přestože dlouhá léta bylo osazenstvo publika složeno nejčastěji z dětí a důchodců, poslední dobou podle Mládka dochází ke změně: „Většinou je to publikum promíchaný, ale v poslední době na nás chodí i omladina, ale to se týká festivalů,“ pochlubil se.

Jaká věková kategorie ale bude nejčastěji navštěvovat muzikál Močál Story, se musíme nechat překvapit. Premiéra se uskuteční 20. listopadu letošního roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vondráčková představila nový klip. Obula podpatky, s nimiž by na veřejnost nikdy nevyrazila

Tagy:
houby inspirace muzikál Praha Showtime Ivan Mládek Hudební divadlo Karlín Banjo Band Močál story