
Domácí
Zahraničí
USA
Byznys
Sport
Auto
houby
Výpis příspěvků ke štítku „houby“

Houby teď v Česku rostou, dlouho ale nevydrží, upozorňuje mykolog Hruška
V těchto dnech roste lesích nezvykle velké množství hub. Nejvíce jich je v jižních Čechách, upozorňuje mykolog Pavel Hruška. Radí také, že je třeba na houby vyrazit včas, chladné počasí totiž jejich růst může brzy zastavit.

Hřib o hmotnosti 1,6 kilogramu našel v Polsku muž, který houby ani nesbírá
Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. Napsal o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého Polsko momentálně prožívá opravdové „hřibobraní“. Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska.

Houbař se z lesa dokázal vrátit až za čtyři dny. Policie apeluje, nechoďte bez mobilu
Na sobotní návštěvu lesa jen tak nezapomene 62letý houbař z Podbořanska. Jeho procházka se totiž nečekaně protáhla o několik dní.

Houby konečně rostou! Znáte šiškovec, bolcovitku, lakovku nebo kotrč?
- Téma: Lifestyle
- Aktualizováno
Podzim patří houbám. Vyplatí se znát i ty méně běžné, ale chuťově vynikající druhy. Češi jsou jedním z mála národů, který se hromadně oddává houbaření. Ale často zůstává jen u klasiky, tedy hřibovitých hub. Nabízíme zpestření.

První případy otravy jedovatými houbami na Plzeňsku. Lidé je konzumují i cíleně
- Téma: Plzeňský kraj
- Aktualizováno
V Plzeňském kraji se objevily první případy otravy jedovatými houbami. Pozor by si lidé měli dát zejména na bedly, pečárky a muchomůrky, kterými se otráví nejčastěji. Podle záchranářů ale otravy nejsou vždy neúmyslné. Lidé prý někdy pozřou halucinogenní houby cíleně, problém však je, že neodhadnou množství.

Kvalitních hub je málo. Kilo hřibů se dá prodat i za 700 korun, říká prodejce
Houbaří už 30 let a prodejem hub se živí. Martin Mňuk tvrdí, že jejich cena je dnes na maximu a kilo hřibů se dá prodat až za 700 korun. Těch kvalitních je totiž podle něj nyní v Česku málo, často jsou červivé, měkké nebo plesnivé.

Na letošní houbařskou sezonu se bude dlouho vzpomínat, tvrdí mykolog Libor Tmej
V posledních dnech se naplno rozjela houbařská sezona. Podle mykologa Libora Tmeje bude letos obzvláště vydatná, protože bylo deštivo, houby mají dost vláhy a zároveň je teplo. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by si letos houbaři mohli z lesů odnést houby až v hodnotě 4,5 miliardy korun.

Rostou! V českých lesích nastalo pro houby ideální počasí, tvrdí mykolog
Vlhké a zároveň teplé počasí je ideální kombinací pro to, aby začaly růst houby. Právě poslední deštivé dny v květnu už přinesly i viditelné výsledky. Čeští houbaři si tak z lesa odnášejí první úlovky. Někteří spíše skromné, zato jiným se již podařilo naplnit košíky až po okraj, řekl pro CNN Prima NEWS mykolog Zdeněk Hájek.