Požár hal v Mladé Boleslavi: Hasiči zlikvidovali oheň po více než sedmnácti hodinách

U nádraží v Čejetičkách v Mladé Boleslavi hořely haly, vzplály od hořících palet.

Zhruba po 17 hodinách uhasili v neděli před 13:30 hasiči rozsáhlý požár výrobních a skladovacích hal poblíž nádraží v Mladé Boleslavi. Od sobotních 20:30 oheň likvidovalo přes 100 hasičů a kolem 40 hasičských aut, několik hodin platil nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda podle předběžných odhadů policie přesáhne jednu miliardu, příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé. Zraněn nebyl nikdo.

Hasiči ve 13:24 kompletně zlikvidovali požár v Mladé Boleslavi, u kterého zasahovali od sobotního večera. Všechny jednotky se tak vrátily na základny. Situaci na místě komplikoval silný vítr.

V sobotu večer začaly nejprve hořet dřevěné palety. Z nich se oheň rozšířil na výrobní a skladovací haly v sousedství, které využívá firma Grupo Antolin Turnov. Kamila Andrlová z firmy potvrdila, že podnik je v prostorách, kde hořelo, v nájmu. V současné chvíli se firma odmítla k požáru vyjadřovat. Podle informací policejní mluvčí Michaely Richterové zde zřejmě uskladňovala plastové součásti aut a linky na jejich výrobu.

Haly stojí zhruba 100 metrů od vlakového nádraží. Podle informace Lukáše Kubáta z Českých drah požár nezpůsobil žádné omezení vlakového provozu na blízké trati.

Podle odhadů při požáru vznikla škoda přes miliardu korun, uvádějí hasiči. Šlo o jeden z nejničivějších požárů v Česku. Doposud nejvyšší škodu ve výši čtyř miliard korun způsobil v roce 2015 požár areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova.

Hašení požáru komplikoval silný vítr a propadlá střecha jedné z hal. Nejvyšší stupeň požárního poplachu byl odvolán v neděli kolem 3:00, kdy hasiči dostali požár pod kontrolu. O hodinu později byl snížen na druhý stupeň a část hasičů se vrátila na základny. Půl hodinu po poledni snížili hasiči stupeň poplachu na základní. S rozebráním prohořelých konstrukcí pomáhalo rypadlo záchranného útvaru, do prohledávání místa se zapojil i policejní pes vycvičený na vyhledávání urychlovačů hoření.

Během hašení na místě chemická jednotka hasičů z Kamenice monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili.

Nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu se vyhlašuje výjimečně, u velkých požárů či při živelních pohromách.

Tagy: