Byl odsouzen za zneužívání dětí, přesto učí na základní škole. Ředitel ho nemůže vyhodit

Umělá inteligence se dostává do škol

Muž odsouzený za sexuální zneužívání dětí učí na základní škole

Muž odsouzený za sexuální zneužívání dětí učí na základní škole. Výpověď dostat nemůže, jelikož pro to není právní důvod. Jeho trestní rejstřík je totiž takzvaně zahlazený. O jeho minulosti se proto škola nemohla dozvědět a teď má svázané ruce.

Učitel z jedné základní školy, jejíž název redakce CNN Prima NEWS záměrně nezveřejňuje, si odpykal trest a požádal o takzvané zahlazení rejstříku trestů. Je na něj proto třeba pohlížet jako na bezúhonného člověka. Stejně se muselo chovat i vedení školy, když se přihlásil do výběrového řízení na učitele. „Předkládá čistý rejstřík trestů a zřizovatel nemá šanci zjistit, že v historii byl za takovýto skutek odsouzen,“ uvedl starosta města.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvalita českých škol v ohrožení? Bekovy škrty se mohou výrazně promítnout, varují odbory

Na minulost učitele upozornila vedení školy a radnici jedna z jeho obětí. Ve chvíli, kdy si škola informace ověřila, začala hledat způsob, jak se se zaměstnancem rozloučit. „Když ex post takovouto hroznou skutečnost zjistíme, tak nemáme žádnou zákonnou možnost, jak situaci vyřešit, pokud sám neodejde. Jinou legislativní možnost nemáme,“ sdělil starosta.

Situace je ale natolik paradoxní, že i kdyby vedení školy o minulosti muže vědělo a rozhodlo se ho proto nezaměstnat, mohlo by se dostat do potíží. „V extrémním případě by na nás mohlo být nahlíženo, že diskriminujeme uchazeče o práci, protože zákon ukládá předložit čistý výpis z rejstříku trestů a on by nám jej předložil,“ popsal starosta. „Zákonodárci nám například už dlouho slibují rejstřík takových pachatelů. Prostě musí být zřizovatelům dána šance takovouto skutečnost zjistit,“ dodal.

Na registru sexuálních delikventů přitom vláda pracuje už dlouhé měsíce. „Návrh ministerstvo spravedlnosti již připravilo, ale jelikož se řešení týká několika dotčených resortů, bude o něm ještě jednání příští týden na Úřadu vlády,“ sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Tagy:
škola učitel krimi základní škola Úřad vlády České republiky pohlavní zneužívání