Ukrajina už vyváží elektřinu do EU. Pomůžeme nahradit ruský plyn, slibuje Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj své děti nemůže kvůli válce vídat osobně.

Ukrajina začala vyvážet elektrickou energii do Evropské unie, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Krok podle něj pomůže unii snížit závislost na ruských energetických surovinách, informuje agentura Reuters.

Zelenského vyjádření v jeho pravidelném nočním videoposelství následovalo po čtvrtečním oznámení ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala, že export začal v objemu 100 megawattů.

Podle Zelenského je zahájení vývozu dalším významným krokem na cestě Ukrajiny do Evropské unie. „Díky ukrajinské elektřině půjde nahradit významnou část ruského plynu, který používají evropští spotřebitelé. Pro nás je to tedy nejen otázka příjmů z exportu, nýbrž i otázka bezpečnosti pro celou Evropu,“ řekl Zelenskyj. „Dovolte mi připomenout, že k napojení naší země na společný energetický systém EU došlo již po začátku války. Ukrajina nyní dělá věci, které se kdysi zdály nemožné,“ zdůraznil.

Poté, co byla ukrajinská přenosová soustava v polovině března propojena se soustavou v EU, získal Kyjev pozorovatelský status v Evropském sdružení provozovatelů přenosových soustav elektřiny (ENTSO-E).

Asociace tento týden uvedla, že byly dokončeny přípravy na zahájení vývozu z Ukrajiny a rovněž z Moldavska k 30. červnu. Export se bude uskutečňovat pomocí propojení vedení s Rumunskem. Začátek obchodování s elektřinou prostřednictvím dalších interkonektorů – mezi Ukrajinou a Slovenskem, Ukrajinou a Maďarskem a Moldavskem a Rumunskem – má podle ENTSO-E brzy následovat.

Ukrajinský premiér Šmyhal ve svém prohlášení uvedl, že potenciál vývozu elektřiny z Ukrajiny směrem do EU je až 2,5 gigawattů.

Tagy: