Usyk porazil Joshuu a zůstává mistrem světa. Vítězství věnuji Ukrajině, rodině a armádě, řekl

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk zůstává mistrem světa v těžké váze organizací WBA, WBO, IBF a IBO. Brita Anthonyho Joshuu v Džiddě porazil po dvanácti kolech na body. V profesionálním ringu vyhrál i svůj dvacátý zápas.

Joshuovi nevyšla odveta za porážku z loňského září v Londýně, kde ho Usyk překvapivě sesadil ze světového trůnu. Pětatřicetiletý Ukrajinec vyhrál u dvou rozhodčích poměrem 115:113 a 116:112, třetí sudí by se přiklonil k vítězství britského boxera, a to 115:113.

Usykovi se povedlo obhájit tituly poté, co se vrátil k boxu po službě v armádě, do které nastoupil po začátku ruské invaze na Ukrajinu. „Chci poděkovat všem, kteří se za mě modlili. Chci poděkovat Bohu za pomoc, protože mi dnes hodně pomohl. Tohle vítězství věnuji své rodině, své zemi, svému týmu a celé armádě, která brání naši zemi,“ prohlásil v ringu.

Oba boxeři čekali na hodnocení rozhodčích s ukrajinskou vlajkou v ruce. „Studoval jsem Ukrajinu a všechny šampiony z vaší úžasné země. Nikdy jsem tam nebyl. Nevím, co se tam děje, ale není to hezké. Za těchto okolností se stal Usyk šampionem, zvedněte ruce, prosím,“ vyzval diváky Joshua, který nejprve porážku těžce nesl, ale nakonec soupeře ocenil.

Dvaatřicetiletý Brit, který má stejně jako Usyk olympijské zlato z Londýna, utrpěl v 27. profesionálním souboji svoji celkově třetí porážku. V roce 2019 prohrál v newyorské Madison Square Garden s Američanem Andym Ruizem.

Usyka podpořil i Zelenskyj

Sobotní zápas měl speciální podtext. Usyk do něj vstoupil jako zástupce Ukrajiny, jež od února bojuje s Ruskem, které jeho zemi napadlo. Na tiskovou konferenci proto přišel v kozáckém oblečení a zazpíval vlasteneckou píseň. „Neboxuje proto, že by prahnul po úspěchu nebo se chtěl stát tím největším (boxerem). Zápas vzal pro svou zemi a svůj lid, protože Ukrajina potřebuje vítězství,“ řekl před zápasem jeho promotér Alexander Krasjuk.

Podporu ukrajinskému zápasníkovi před bojem vyjádřil na sociálních sítích také prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Držme při sobě a pomáhejme si navzájem. Obnovujeme zničené, bojujeme za všechny naše lidi a fandíme těm, kteří reprezentují Ukrajinu. Dnes rozhodně našemu Usykovi,“ vzkázal známému zápasníkovi Zelenskyj.

Usyk po vítězství vyzval k souboji dalšího Brita – Tysona Furyho, jenž po dubnové obhajobě titulu organizace WBC oznámil konec kariéry, který později zpochybnil a znovu potvrdil. „Jsem si jistý, že Tyson Fury ještě není v důchodu. Jsem přesvědčen, že se mnou chce bojovat. Chci s ním bojovat. Pokud ne s Furym, tak vůbec,“ řekl ukrajinský boxer.

Tagy: