Ukrajinci hlásí úspěch na jihu země. Zlikvidovali desítky Rusů a obrněná vozidla

Hadí ostrov

Blíží se v Rusku mobilizace?

Ukrajinská armáda se snaží znovu dobýt Hadí ostrov. Její velení informovalo, že armáda způsobila ruským jednotkám značné ztráty. Údajně zahynulo 49 ruských vojáků a bylo zničeno několik kusů vojenské techniky.

Ukrajinské síly tvrdí, že dosáhly „významného“ vítězství proti ruským silám poté, co zahájily pokus znovu dobýt Hadí ostrov v Černém moři. Operační velení ukrajinské armády ve svém příspěvku na Facebooku uvedlo, že použilo „cílené údery a způsobilo ruským jednotkám značné ztráty“. Ukrajinská tisková agentura Ukrinform uvedla, že útoky zasáhly ruský protiletadlový systém Pantsir, radarovou stanici a několik bojových vozidel.

Ukrajinská armáda prý v úterý provedla celkem 150 útoků v různých oblastech ve směru na jih, při kterých zahynulo 49 ruských vojáků. Čísla ale nelze nezávisle potvrdit. Strategicky důležitý Hadí ostrov, který patří Ukrajině, dobyla Moskva na začátku války.

Těžké boje pokračují také na východě na Donbasu. Britská rozvědka uvedla, že dochází k silnému ostřelování. Ruské síly prý obkličují Severodoněck od severu přes Izjum a od Popasny na jihu. „Rusko se velmi pravděpodobně připravuje na nasazení velkého počtu záložních jednotek na Donbas,“ uvedla britská rozvědka ve svém prohlášení.

Ruské úřady podle britské rozvědky od 25. března neuvedly žádné konkrétní ztráty. Samozvaná Doněcká lidová republika ale čísla zveřejňuje. K 16. červnu bylo podle nich zabito 2 128 členů armády a dalších 8 897 utrpělo zranění. „To se rovná zhruba 55 procentům původních sil a ukazuje to na mimořádné opotřebení, které ruské a proruské síly na Donbasu trpí,“ stojí v prohlášení britské rozvědky s tím, že síly DNR pravděpodobně používají zastaralé zbraně a vojenské vybavení.

Tagy: