Slíbená pomsta Ukrajinců. Vylodění na Krymu přineslo peklo, okupovanou zemí otřásly výbuchy

Ruský systém S-400 zničen na okupovaném Krymu

Ukrajinci se vylodili na Krymu

Na okupovaném Krymu došlo ve čtvrtek v ranních hodinách k bitvě. Na poloostrov se vylodily ukrajinské jednotky. V osadě Mayak, která se nachází na výběžku Tarkhankut, byly slyšet výbuchy. O události informovala agentura Unian. Ukrajinská rozvědka na Telegramu uvedla, že všechny cíle akce byly splněny. Obránci již na konci července v tajuplném videu slibovali pomstu, ke které dojde 24. srpna. Nyní svá dřívější slova naplnili. K útoku v týlu se vyjádřil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle hlavy státu je nyní předčasné hovořit o získání celého Krymského poloostrova nazpět.

Ukrajinská rozvědka informovala o výsadku jednotek na území poloostrova Krym, který je okupován ruskou armádou od roku 2014. Akce proběhla v rámci speciální operace, jak píše agentura Unian. Jednotky se na břeh poloostrova dostaly za pomoci plavidel, a to v oblastech Olenivka a Mayak.

ČTĚTE TAKÉ: Nikdy nezapomeneme. Kyjev poděkoval Česku za pomoc, zmínil srpen 68 i Havla s Krylem

„Jednotky ministerstva obrany provedly výsadek na území Krymského poloostrova. Všechny úkoly byly splněny,“ uvedl zástupce Hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva Andrij Jusov. Informaci potvrdila také ukrajinská zpravodajská služba na svém telegramovém účtu, která informovala, že nedošlo na jejich straně k žádným obětem. Na území podle nich opětovně zavlála ukrajinská vlajka.

Do akce byla zapojena také letecká a lodní technika, informuje web Krym.realii s odkazem na ukrajinskou zpravodajskou službu.

„Jedná se o komplexní plán, který dokazuje, že jsme schopni překročit území Krymu nejen dostřelem zbraní, ale také vlastními jednotkami,“ uvedl zdroj napojený na rozvědku pro web Ukrajinská pravda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rok odplaty pokračuje. Ukrajinské síly na konci července slíbily, že pomsta přijde 24. srpna. Podívejte se na dříve zveřejněné tajemné video Ukrajinců varující ruské okupanty

Podle webu Ukrajinská pravda byl nynější výsadek součástí speciální vojenské operace. „Nejedná se rozhodně o jednodenní akci, ale spíše o součást komplexního plánu. Již ve středu byl v Olenivce zničen systém S-400. Ve čtvrtek naše jednotky zaútočili ze vzduchu i z moře v oblasti Mayaku. Kvůli tomu, že operace probíhá, nemůžeme sdělit nic dalšího,“ uvedl rovněž zdroj napojený na rozvědku.

Zelenskyj hovořil se šéfem rozvědky

Prezident Volodymyr Zelenskyj okomentoval výsadek jednotek během čtvrteční tiskové konference. V odpovědi na otázku, zda tato akce předznamenává získání Krymského poloostrova zpět do rukou ukrajinské vlády, poznamenal, že je v tuto chvíli „víceméně předčasné mluvit o celkovém osvobození od ruské správy“. S vyjádřením přišla agentura Unian s odkazem na korespondenta během brífinku v Kyjevě.

Mimo jiné Zelenskyj také potvrdil, že na straně Ukrajinců nedošlo k žádným obětem. „Ano, operují tam naši hoši. Diskutoval jsem krátce po telefonu s velitelem rozvědky,“ pronesl ukrajinský lídr. Sdělil také, že nepřátelské jednotky utrpěly značné ztráty.

Na Tarchankutu se nachází radarový uzel, který brání po obvodu protiletecká výbava. V obci Majak sídlí základna 3. radiotechnického pluku ruských leteckých jednotek.

PODÍVEJTE SE NA ZÁBĚRY Z VÁLKY: Ukrajinským jednotkám se na Krymu podařilo zničit ruskou protiletadlovou zbraň

Tagy:
Ukrajina zpravodajská služba Krym Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu vylodění Krymský poloostrov Andrij Lusov