Nikdy nezapomeneme. Kyjev poděkoval Česku za pomoc, zmínil srpen 68 i Havla s Krylem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a český premiér Petr Fiala před Úřadem vlády v Praze, 7. 7. 2023

Kyjev poděkoval Česku za podporu

Děkujeme, nikdy nezapomene. České republice to ve speciálním videu vzkázalo kyjevské vedení. Ukrajina, která se přesně rok a půl nepřetržitě brání ruské invazi, u příležitosti vlastního Dne nezávislosti rozesílá děkovné vzkazy svým spojencům a podporovatelům. U Česka Ukrajinci vedle současné vojenské pomoci zmínili i sovětskou okupaci z roku 1968, Václava Havla či Karla Kryla.

„U příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny jsme zahájili ‚maraton děkování‘ našim partnerům a přátelům, kteří naší zemi pomohli. Lidé na Ukrajině budou vždy vděční za tento akt podpory,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany ve čtvrtek ráno na sociální síti X.

Poté skutečně následoval „děkovný maraton“. Ukrajinci postupně každému ze svých spojenců věnovali speciální video o délce kolem jedné minuty. Ve vzkazech kyjevské vedení připomínalo konkrétní pomoc či propojenost s daným národem.

A jak vypadalo poděkování České republice? Video, které provázela píseň Karla Kryla s názvem Morituri te salutant, začalo zmíněním známého citátu exprezidenta Václava Havla: „Každé lidské utrpení se týká každé lidské bytosti.“ Poté Ukrajinci upozornili, že i Češi mají zkušenosti s ruskou okupací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Putin jako Santa Claus a vyrušený okupant při vykonávání potřeby

„Máme společnou historii – s odporem proti ruskému útlaku. Není překvapením, že Česko bylo v posledních měsících jedním z nejvytrvalejších spojenců Ukrajiny,“ sdělil tamní resort obrany. Konkrétně pochválil české dodávky v podobě útočných vrtulníků, dělostřeleckých systémů, tanků i dalších kusů těžké techniky. „Ukrajina nikdy nezapomene. Děkujeme, Česko,“ stojí v závěru vzkazu.

Ukrajina se již rok a půl brání ničivé ruské invazi, která vypukla 24. února 2022. Česká republika se stala od počátku konfliktu společně s Polskem, pobaltskými zeměmi, Velkou Británií a USA nejhlasitějším podporovatelem Ukrajiny, pokud jde o dodávky zbraní či prosazování protiruských sankcí.

Česko bylo například v dubnu 2022 vůbec prvním státem, který Ukrajině zaslal tanky a další obrněná vozidla. Už v březnu 2022 český premiér Petr Fiala (ODS) navštívil Kyjev, a to společně s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim, kterého doplnil i šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński, a se svým tehdejším slovinským protějškem Janezem Janšou.

Cesta vlakem zmíněného politického kvarteta byla naprosto bezprecedentní. Hlavní ukrajinské město bylo totiž v té době obléháno ruskou armádou a prakticky denně na něj létaly rakety. Ostatní státníci Fialu a spol. začali následovat až poté, co Ukrajina zvítězila v bitvě o Kyjev.

Tagy: